Možemo uraditi zamišljeno

SUŽIVOT

Izetbegović: Šehidska krv i istina će očuvati BiH

Bakir Izetbegović, predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH i predsjednik SDA BiH rekao je danas nakon 25. kolektivne dženaze u Memorijalnom centru Kamičani kod Prijedora da svi znaju da je u Krajini počinjen genocid jednak onome koji je počinjen u Podrinju, samo što je u Srebrenici to pred kraj bilo intenzivnije, a ovdje se to proteglo kroz godine, ali su rezultati isti, javlja Anadolu Agency (AA).

Rekao je da je srpska strana činila agresiju na BiH, genocid u BiH, etnička čišćenja, užasne zločine, dodajući da su to uvijek pojedinci ali su pojedinci na srpskoj strani bili kompletan establišment politički, vjerski, intelektualni, hiljade spremnih da počine zločin nad komšijama.

“Mi toga moramo biti svjesni. Dobro je govoriti o procesu pomirenja, o praštanju ali prije toga treba govoriti o svijesti o onome šta se tu desilo i o snazi koju Bošnjaci moraju imati da im se takve stvari ne bi ponovile. Ako budu slabi, podijeljeni, ako među njima bude puno onih koji imaju podanički refleks mogu nam se ponoviti ovakve stvari kakve smo prije par decenija doživjeli”, rekao je Izetbegović.

Dodao je da ne smiju dopustiti da se relativizira ono što se desilo.

“Šehidska krv i istina će očuvati BiH od ponovnog stvarnja nekakvih srpskih svjetova, podjela u BiH, podjela zemlje, nipošto dozvoliti da se relativiziraju istine o agresiji, genocidu da se izjadnačavaju strane, da se priča o nekakvom nesretnom sukobu, to nije bio nesretni sukob to je bila agresija na BiH, genocid, etničko čišćenje”, rekao je Izetbegović.

Odgovarajući na pitanja novinara o “srpskom svetu” rekao je da to drugo ime za “veliku Srbiju”.