Možemo uraditi zamišljeno

REGISTAR

NOVI USPJESI BH. INOVATORA! U Rumuniji nagrađeno svih šest inovacija

Članovi Asocijacije inovatora Bosne i Hercegovine (AIBiH) dobili su četiri zlatne i dvije srebrene medalje na 14. izložbi inovacija “Euroinvent”, održanoj u Iasiju, gradu na krajnjem istoku Rumunije, na granici sa Moldavijom. Ovo je bilo prvo predstavljanje bh. inovacija u Rumuniji.

Dvije medalje dobila je Sarajka Dragana Janković – zlatnu za „Cilindričnu alatku za brušenje i poliranje tankih uzoraka“ i srebrenu za „Kalup za izlijevanje tankih uzoraka“.

Obje inovacije odnose se na cementne materijale, na građevinsku naučnu disciplinu u kojoj je ova inovatorica stekla naučnu titulu magistrice u Sjedinjenim Američkim Državama.

Jedan od najplodotvornijih inovatora u BiH, prof. dr. sci. Fikret Alić, profesor termodinamike na Mašinskom fakultetu u Tuzli, nagrađen je zlatnom medaljom za „Fleksibilni termo-akumulacioni konvektivni emiter“, namijenjen prinudnom ali pouzdanom zagrijavanju različitih fluida.

Njegov kolega po naučnom zvanju, prof. dr. sci. Pero Petrović iz Banjaluke, građevinski inženjer, dobio je zlatnu medalju za metalni kanalni propust, koji se postavlja transferzalno na makadamske ceste.

U poprečnom presjeku, propust ima oblik „trostranog“ trapeza, bez gornje stranice, koja je čitavom dužinom otvorena za prihvat, zaustavljanje i odvođenje plavne bujične sile sa ceste na usmjerene pravce.

Četvrta zlatna medalja pripala je Petrovićevom sugrađaninu Zoranu Dujakoviću, svjetski priznatom stručnjaku za speleologiju i ronjenje. On je predstavio „Podvodni punjač plinskih i tečnih sredstava“.

Ronioci znaju šta znači uređaj koji im omogućava duže vrijeme ronjenja, a pogotovo speleolozi, kojima ovaj uređaj omogućava i duže udaljavanje kroz nepoznate, tijesne i opasne kanale u podvodnim špiljama, saopćeno je iz AIBiH.

Od šest promoviranih inovacija, tri su iz Banjaluke: Zoran Đoković, specijalist u kulinarstvu, dobio je srebrenu medalju za „Instant šejk napitak” – osvježavajući napitak, od voća i povrća, koji se može izrađivati u tekućem, kašastom i kremastom obliku.

Druga srebrena pripala je Husniji Kapiću, iz Cazina, za „CNC mašinu za rezanje stiropora i pjenastih poroznih materijala“.

Inovacija omogućava da se velikom brzinom izrezuju kompjuterski oblikovani i programirani predmeti željenog oblika –  svako slovo svakog alfabeta, svaki znak, logotip…, navodi se u saopćenju.