Prije 28 godina Graham Bamford se polio benzinom i zapalio zbog ubijanja RBiH

Graham Bamford se 29. aprila 1993. godine polio benzinom i spalio ispred zgrade Donjeg doma britanskog Parlamenta. Učinio je to dok se u toj zgradi vodila rasprava o stanju u RBiH. Htio je svojom žrtvom svjetsku, a prije svih javnost svoje države, podsjetiti na ubijanje, zločine i uništavanje države RBiH. Pozivao je britansku vladu da zaštiti nedužni bosanskohercegovački narod.

– Britanija mora zaustaviti rat u Bosni, čak i silom ako je potrebno. Sada je vrijeme da povratimo svoje međunarodno poštovanje. Britanska vojska ne smije biti tek počasna straža na masovnom pogrebu. Bosanske bebe, djeca i žene strpljivo čekaju da političari učine ono što i sami znaju da trebaju – daju im zaštitu, vojnu zaštitu. Ne smijemo više gledati to sa strane. Dosta je bilo spaljenih leševa iz bombardiranih zgrada, napisao je 48-godišnji Bamford u oproštajnom pismu.

Nije bio nikako povezan sa BiH, niti je imao rodbinu, prijatelje u našoj zemlji. Ljudska bol zbog boli drugih, želja da se pomogne žrtvama, jedini su motivi zbog kojih se odlučio da oduzme sebi život.

Snimak spaljenih 116 žrtava HVO-a u Ahmićima 16. aprila 1993. na njega je dodatno ostavio traga. Posebno ga je potresla slika spaljene tromjesečne bebe koja ga je podsjetila na njegovu kćer.

Uprava Grada Sarajevo 2009. je uspostavila nagradu Graham Bamford. Iako je bilo inicijativa, po ovom Britancu se ne zove nijedna ulica ili trg u BiH.

 

0