Možemo uraditi zamišljeno

SUŽIVOT

Načelnik policije u Prijedoru zabranio mirnu šetnju povodom Dana bijelih traka

Građanska inicijativa “Jer me se tiče” objavila je da je načelnik Policijske uprave Prijedor zabranio mirnu šetnju povodom Dana bijelih traka, prenosi Anadolu Agency (AA).

“Devet godina smo obilježavali Dan bijelih traka uz mirnu šetnju glavnom ulicom u pješačkoj zoni bez ijednog incidenta, kako od strane učesnika tako i od strane građana Prijedora. I ove godine smo uredno najavili skup i ispoštovali sve ono što Zakon o javnom okupljanju bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska predviđa. Jutros nas je iznenadilo rješenje koje nam je uputio načelnik Policijske uprave Prijedor Sretoja Vujanović, da nam se zabranjuje mirna šetnja a dozvoljava samo okupljanje na Trgu majora Zorana Karlice i to u ograničenom vremenu od 12.00 do 13.00 sati”, naveli su iz “Jer me se tiče” te dodali:

“Indikativno je da su nam tu naredbu uručili dan prije održavanja Dana bijelih traka i tako nas organizatore doveli u nepovoljan i ničim izazvan položaj. Naglašavamo da se to desilo na dan kada je istom ulicom prošla povorka zvanično najavljena kao obilježavanje ‘dana odbrane grada’. Ove godine su organizovane i druge slične povorke, a neke od njih su bile veoma uznemiravajuće, poput noćne šetnje sa bakljama 8. januara. Smatramo da nas je PU Prijedor ovim rješenjem dovela u diskriminirajući položaj u odnosu na lokalne vlasti i organizacije finansirane iz budžeta grada kojima su ovakva okupljanja dozvoljena. Time nam se krše temeljna ljudska prava i nepotrebno uznemiravaju porodice žrtava koje su u ovom danu komemorirale ubijene i nestale članove svojih porodica.”

Kako se navodi dalje, u obrazloženju je između ostalog navedeno da je za taj dan prijavljeno više skupova i da bi dozvoljavanje svih tih okupljanja “došlo do ozbiljne opasnosti od nasilja”.

Ukoliko je policija imala dojave o pripremama nasilničkog ponašanja trebala je postupati prema tim licima i grupama, a ne ograničavati pravo na mirno okupljanje inicijativi “Jer me se tiče”, koja dostojanstveno godinama održava komemoracije za ubijene prijedorske civile, naveli su organizatori mirne šetnje povodom Dana bijelih traka.

“Uputili smo žalbu Ministarstvu unutrašnjih poslova RS ali ona ne odlaže rješenje o zabrani i ograničenju. Prije deset godina je ista policijska uprava zabranila komemoraciju za 266 ubijenih žena i djevojčica u Prijedoru. Zbog te očite diskriminacije i kršenja ljudskih prava žrtava smo pokrenuli obilježavanje Dana bijelih traka, kao podsjetnik na maj 1992. godine kada je nesrpsko stanovništvo Prijedora Krizni štab opštine Prijedor natjerao da svoje kuće i stanove označe bijelim zastavama a ukoliko se kreću po gradu da stave bijele trake. Mi, organizatori Dana bijelih traka moramo ispoštovati ovu naredbu, ali ćemo istrajati kod pravosudnih i međunarodnih tijela da budu sankcionisani svi oni koji su odgovorni za uskraćivanje ljudskih prava i koji su porodice žrtava i preživjele žrtve ponizili i uznemirili ovakvim nepotrebnim i nezakonitim činom”, istakli su iz “Jer me se tiče“.

Također, pozvali su sve one koji će sutra prisustvovati obilježavanju Dana bijelih traka u Prijedoru da bijelu traku nose cijeli dan na vidljivim mjestima.

“Javno okupljanje ćemo održati na Trgu majora Zorana Karlice u trajanju od 12.00 do 13.00 sati. Naši redari neće formirati kolone na uobičajenim mjestima te je dolazak svakog učesnika na trg slobodan. Molimo da svi koji budu nosili bijelu traku tog dana da to čine dostojanstveno i da u slučaju bilo kakvih provokacija ili narušavanja javnog reda to prijave najbližem službeniku policije. Učesnici koji žele na trg donijeti ruže sa imenima djece, moći će ih preuzeti od članova porodica ubijene djece na mjestu gdje će se graditi spomenik ubijenoj djeci – na ulazu u Stari grad kod mosta u ulici Ahmeta Babića. Budimo dostojanstveni i ne dozvolimo da iko naruši Dan bijelih traka”, saopćeno je iz “Jer me se tiče”.

Dan bijelih traka obilježava se u znak sjećanja na 3.176 ubijenih Prijedorčana, kao i u spomen na 1992. godinu, kada su tadašnje srpske vlasti u Prijedoru izdale naredbu da svi građani nesprske nacionalnosti moraju na svoje kuće staviti bijele plahte, a ukoliko izlaze iz kuća moraju nositi bijele trake oko ruke.