KOLIĆ ZA DEBLOKADU! Ima razloga da se tuže mediji, nanijeli su štetu privrednicima

Advokat suspendiranog direktora Federalne uprave civilne zaštite Fahrudina Solaka, Kadrija Kolić, za Deblokadu je približio nekoliko aspekata slučaja “respiratori”. Sada kada je izvjesno da nije bilo udruživanja njegovog klijenta sa premijerom FBiH Fadilom Novalićem i vlasnikom firme “Srebrena malina” Fikretom Hodžićem zbog počinjenja krivičnog djela i stvaranja nezakonite koristi, nameće se pitanje u kojem pravcu cijela afera može ići. Sudeći po Kolićevoj pravnoj argumentaciji, na raportu pred sudovima bi se mogli naći oni koji su krivo interpretirali nabavku medicinske opreme i djelovanje federalnih institucija i firme iz Srebrenice.

Kolić kaže da se nikada nije profesionalno povlačio ispred nepravde. Dodaje da su novinari i mediji najviše štete nanijeli privrednim subjektima koji su imali hrabrosti i sposobnosti da i u vrijeme pandemije posluju, kako bi sačuvali sva radna mjesta. Kaže da se otvara prostor da oni budu ti koji će snositi odgovornost.

– Ima razloga da se tuže mediji i novinari. Po meni najodgovorniji su osnivači medija koji tolerišu tako postupanje pojedinih neodgovornih novinara i pojedinaca u medijima. Nažalost, naša sudska praksa je jako blaga prema namjeri i klevetničkim natpisima medija i pojedinaca u ranijem periodu. Tako da efekti dobijenih tužbi su minorni za onoga protiv koga se iznosi kleveta. Recimo, ne postoji adekvatna materijalna kompenzacija za Privredno društvo “FH Srebrena malina ” d.o.o., koja se može isplatiti za kompenzaciju kršenja njegovog elementarnog prava, prava na presummciju nevinosti i prava na zaštitu iznošenja punog naziva firme u medijima bez bilo kakve animozacije naziva, objašnjava Kolić

Advokat ukazuje kako bi trebalo profesionalno i pravično izvještavati o mogućim zloupotrebama.

– Na primjer, trebalo se izaći sa informacijom u medijima:”Provjerava se poslovni odnos subjekta koji je učestvovao u postupku isporuke respiratora za institucije F BiH”. Međutim, vidjeli smo da su pojedini neodgovorni političari i mediji mahali listama dobavljača zaštitne opreme tokom stanja nesreće. Generalno u društvu nam treba puno više poštovanja prema privrednim subjektima koji stvaraju radna mjesta i našu državu čine prosperitetnijom, zaključuje Kolić.

DEBLOKADA.COM

 

Preporučujemo:

0