Možemo uraditi zamišljeno

REGISTAR

Klanjana dženaza srebreničkoj majci Muški, Srbi su joj ubili 24 člana porodice

Na mjesnom mezarju u selu Gornji Potočari (Srebrenica) danas je klanjana dženaza-namaz majci Muški Porobić, javlja Anadolu Agency (AA).

Porobić je bila najstarija majka Srebrenice, a umrla je 12. marta u 111 godini. Rođena je 1910. godine u porodici Nuhanović u Žepi, a udala se u Gornje Potočare. U toku života doživjela je i preživjela tri rata. U genocidu nad Bošnjacima u Srebrenici u julu 1995. godine ubijena su joj 24 člana porodice, a među njima dva sina Hajrudin i Fuad te suprug Nazif.

“Majka Muška je živjela 111 godina, što je u ovom vremenu za ibreta. Muška je preživjela dva svjetska rata, agresiju na BiH, genocid nad Bošnjacima u Srebrenici. Izgubila je dva sina u genocidu. I kada insan ovako razmišlja ne može da ne bude pod utiskom koliko je ta žena u svom životu prebrodila teških situacija, trenutaka, i opet joj Allah dao da živi 111 godina, i dao joj što naš narod kaže da preseli s nogu“, rekao je glavni imam Medžlisa IZ Srebrenica Damir ef. Peštalić.

Peštalić je dodao da se “moramo pamtiti i sjećati se majki Srebrenice koje više nisu sa nama na ovom svijetu“.

“Ostaće zapamćeno u istoriji Bošnjaka da je Muška bila najstarija majka Srebrenice, i to je sigurno ono po čemu ćemo je pamtiti“, naglasio je glavni imam Medžlisa IZ Srebrenica.

Dženazu-namaz majci Muški Porobić predvodio je njen praunuk Dževad ef. Orić koji živi i radi u Srebrenici.

Iza Muške Porobić ostala je kćerka Sajda, sestra Derva koja ima više od stotinu godina, snahe, unuci, praunuci i prapraunuci.