Možemo uraditi zamišljeno

DEBLOKADA

Mandić se u Beogradu odrekao države BiH, nije Bosanac, kaže da je Jugosloven

Deblokada je pisala o fenomenu koji se dešava u Bošnjačkim sredinama a čija ilustracija je Srđan Mandić. Ovaj kandidat Četvorke (NiP, Naša stranka, SDP i NBL) otvoreno je u srbijanskim medjima omalovažavao prvog predsjednika neovisne Bosne i Hercegovine Aliju Izetbegovića. Umjesto da Izetbegovića, koji je BiH vratio u hiljadugodišnju državnost, poima kao borca za slobodu i jednakost svih njenih građana, kao organizatora otpora i očuvanja naše zemlje, Mandić je Izetbegovića nazvao zatvorenikom! Uz to, spomenuo je izmišljotinu o “zlatnim kašikama”.

Zato je fenomen što ovakva osoba, koja je ovim pokazala da naginje ka antidržavnim ideologijama i politikama, sada traži da bude načelnik Općine Centar. Da li će stanovnici ove lokalne zajednice dopustit sebi takvo poniženje i izabrati sugovornika velikosrpskih medija koji ismijava njihovog predsjednika, ili će pobijediti general bosanske vojske Nedžad Ajnadžić, zavisi od informacija koje ti stanovnici budu imali i budu li shvatili da njihova i Mandićeva domovina nisu isto.

U istom intervjuu, datom beogradskim dnevnim novinama Danas, Mandić je izrekao jednu posve nepojmljivu stvar. Rekao je da je Jugosloven – i danas.

– Ništa osim opcije Jugosloven mi se nije činilo prihvatljivim, ostao sam to i danas, izjavio je Mandić za srbijanski medij 2015. godine. I dok izdajnički odlazi u Beograd da bi tamo vrijeđao predsjednika zemlje na koju je Srbija izvršila agresiju, govoreći mu da je zatvorenik, Mandić se odriče ove države, govoreći da je Jugosloven. Sjetimo se da su pod idejom očuvanja Jugoslavije pokrenuti tenkovi i artiljerija na Sloveniju, Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu.

Ako je Jugosloven, jednostavno je zaključiti da mu je teško pala i nezavisnost BiH pa je to povezivo sa netrpeljivošću koju osjeća prema predvodniku samostalnosti BiH. Zato kao neosporne činjenice imamo da Srđan Mandić nije nikakav Bosanac, niti da je njegova zemlja Bosna i Hercegovina. Po vlastitom priznanju. On se odriče toga, kao što se odriče svog predsjednika pa odlazi u Beograd da se tamo ispovjeda. Mandić je Jugosloven, njega ne zanima Bosna i Hercegovina, to je za njega neko nužno zlo. Drugačije možda govori u predizbornoj kampanji, kada treba uzeti glasove od onih koji su krvarili za BiH i kojima je ona jedina domovina.

DEBLOKADA.COM

Preporučujemo:

Srđan Mandić Aliju Izetbegovića naziva zatvorenikom, spominje i “zlatne kašike”