Možemo uraditi zamišljeno

DEBLOKADA

Dželaludin Hodžić o korupciji i moralu razgovara sa dva NiP-ova uhljebljena direktora

Dželaludin Hodžić je kolumnista. Uglavnom kritikuje sadašnju vlast. Rijetko kritikuje onu u Kantonu Sarajevo, ali ponekada učini i to. Nije to ništa novo da kolumnisti imaju neizbalansiran stav u odnosu na određene stranke i političke blokove.

Dželaludin Hodžić dijeli lekcije iz različitih oblasti. To je uredu. Inače, ljudi koji se bave pisanom aktivnom rječju, imaju tu ulogu. Takve savjete treba i poslušati, ako vlasti imaju želju da čuju glas onih koji malo dublje promišljaju o društvu, državi i zbilji.

Ipak, jedna fotografija otkriva svu licemjernost i Dželaludinov kukavičluk. Sa jedne strane mu je Dženan Brkanić a sa druge Amar Dovadžija. I ne slutimo koliko je jeziv ovaj prizor. Naime, dok Dželaludin dijeli lekcije u pravcu moralnosti i hrabrosti, istovremeno sjedi sa dva eklatantna primjerka uhljebizma i stranačkog zapošljavanja.

Naime, nakon što nije uspio u utrci za načelnika Općine Vogošća na izborima 2020. godine, kandidat Naroda i pravde Dženan Brkanić je dobio posao u Kantonalnoj upravi civilne zaštite. Ni manje ni više nego kao direktor. Plata oko 2.500 KM.

Isto je i sa drugim Dželaludinovim prijateljem sa slike. Amar Dovadžija je izgubio na izborima 2020. godine. Za načelnika Općine Ilijaš nije izabran. I njemu su kolege iz Naroda i pravde našli posao. Prvo su pokušali u Sarajevošume, ali nije imao uslova za to. Onda su ga postavili u JU Studentski centar. I on je postao direktor.

I dok Dželaludin besjedi sa dva direktora, vjerovatno sa njima prebire teme o korupciji, strankama koje zapošljavaju svoje ljude na budžet, vjerovatno ih nikada nije pitao za njihovo zaposlenje. Nije ih pitao da li im je neugodno što su sa stranačkih listi, nakon što nisu dobili podršku naroda, dobili podršku Naroda i pravde i po 2.500 KM plate uz sve doprinose i direktorske beneficije.

I kada čitamo Dželaludinove traktate o korupciji, moralu i društvu zasnovanom na principima poštenja, reda i znanja, sjetimo se njegovog društva za stolom i pitanja koja im nikada nije postavio. Kakva hipokrizija i poraz onih koji bi korigovali društvo.

DEBLOKADA.COM

NiP je jedini primjer organizacije u historiji islama koja podržava parade