Možemo uraditi zamišljeno

SUŽIVOT

Velikosrpski zločinci u Foči su silovali i starije žene, ali i djevojčice od 11 godina

Udruženje porodica žrtava rata “Foča 92-95” organizovalo je program obilježavanja Međunarodnog dana borbe protiv seksualnog nasilja u ratu i 30 godina od počinjenog zločina nad ženama Bosne i Hercegovine, javlja Anadolu Agency (AA).

Iz Foče su protjerane 22.000 Bošnjaka, ubijeno gotovo 3.000 civila, a za 627 se traga. Među žrtvama je 586 žena.

Na skupu ispred Sportske sale “Partizan” koja je tokom rata bila pretvorena u logor za žene i djevojčice, odata je počast svim silovanim ženama i svim žrtvama rata, te upućen poziv da se mjesta masovnog stradanja fočanskih Bošnjaka trajno obilježe.

U “Partizanu” su zlostavljane i žene starije od 70, a među njima i djevojčica od 11 godina, kazala je Zehra Murguz, jedna od žrtava iz Foče.

Dodaje kako su brojna mjesta u Foči tokom rata bila pretvorena u mjesta zatočenja i silovanja žena.

“Kad bi ovi zidovi mogli da govore bila bi to strava i užas, mislim da se takav zločin ne bi nikad ispričao”, naglasila je Murguz.

Bolna su i potresna svjedočenja žrtava.

“Do danas se nažalost ništa nije promijenilo. Mi smo tu gdje jesmo. Ono što možemo od sebe da učinimo, učinimo. Dolazimo na mjesta počinjenog zločina, obilježavamo, dižemo svoj glas, apelujemo na institucije, međunarodnu zajednicu, Evropu da nam pomognu da se izborimo za naša prava, da počinioci budu adekvatno kažnjeni, da ovdje konačno ugledamo spomen ploču na ovom mjestu”, kazala je predstavnica Udruženja porodica žrtava “Foča 92-95” Midheta Kaloper Oruli.

Nekoliko stotina učesnika došlo je danas u Foču da pruži podršku hrabrim ženama iz ovog grada, jer zahvaljujući njihovim svjedočenjima Haški tribunal je po prvi put u istoriji pravosuđa seksualno nasilje nad ženama proglasio ratnim zločinom. Među njima je ponovo bila i delegacija “Žena u crnom” iz Beograda, kako bi izrazila divljenje borbi žena BiH i saučešće porodicama ubijenih.

“Ja moram da kažem da dolazim iz države koja sramno, neodgovorno i krajnje brutalno čak i ne priznaje ratni zločin silovanja. A mi znamo koliko su srpske oružane formacije počinile zločina nad ženama bošnjačkog imena”, navodi Staša Zajević iz organizacije “Žene u crnom”.

Skupu u Foči prisustvovali su i predstavnici ambasade SAD-a u BiH, a otpravnica poslova Deborah Mennuti kaže kako to radi kako bi pružili podršku žrtvama i stali rame uz rame za preživjelima u vremenu kada se zločini seksualnog nasilja nad ženama, nakon BiH, nastavljaju u Ukrajini.

Podršku žrtvama iskazali su i potpredsjednica FBiH Melika Mahmutbegović, potpredsjednik RS-a Ramiz Salkić, bivši reisu-l-ulema IZ u BiH Mustafa ef. Cerić, umjetnica i profesorica Arma Tanović Branković, profesor Hikmet Karčić, dok je video poruku uputila predsjednica Evropskog parlamenta Roberta Metsola.

Skup je okončan šetnjom kroz Foču, zaustavljanjem na trgu u centru grada, te bacanjem cvijeća u Ćehotinu i puštanjem 30 balona u bojama zastave BiH.