Možemo uraditi zamišljeno

DEBLOKADA

Fotografija na bageru izazvala ljutnju naroda, na njoj se vidi svo crnilo blef-politike

Korisnici društvenih mreža i mediji su mnogo toga rekli. Fotografija tri člana Naroda i pravde na bageru tokom obilaska poplavljenih područja u Sarajevu postala je predmetom ismijavanja, ali i ljutnje. Elvedin Okerić, Adnan Delić i Elmedin Konaković se pravdaju da su se na građevinskoj mašini našli jer su bili u akciji izviđanja i spašavanja.

Upravo je ovo uvjerenje da se narod može izigrati, presudno za ovaj trojac i njihovu političku organizaciju. Zašto? Zato što fotografija govori više od hiljadu riječi i na njoj se vidi šepurenje, lažno predstavljanje i umišljenost da to narod neće prepoznati.

Moglo bi se dugo govoriti o fotografiji koja krije brojne dokaze da je trojac ovdje postupio populistički, čak i lešinarski. Jedan je prisustvo predsjednika stranke Konakovića koji nema nikavu ulogu i ovlaštenje u sistemu upravljanja i spašavanja u krizama. Nema čak niti sposobnosti da bude na bageru. Suludo je vjerovati da od brojnih obučenih vatrogasaca, policajaca, pripadnika civilne zaštite on treba da bude na prvoj liniji proboja prema ugroženim područjima. Tu je i Okerić koji je prvi čovjek Skupštine KS. Ni on nema nikakve operativne nadležnosti u ovoj situaciji, ali je morao uzeti komadić slave, preko tuđe nesreće. Sablasno je i korištenje telefona kojim se fingira izvještavanja sa terena prema “štabu”.

Blef kojeg nosi samopouzdanje pravednika je sada vidljiv svima. Slika je snažna jer je uspjela prikazati čitav politički habitus Naroda i pravde. To su uvidjeli brojni građani, čak i oni koji su bili zavedeni njihovom verbalnom akrobatikom. Sramota je totalno potopila ovaj projekat, pogotovo njegove isturene nosioce, one koje je isturene nosio bager. Poslije ove fotografije, teško da NiP može imati podršku građana. Osim onih koji su interesno povezani s njima.

DEBLOKADA.COM 

KAO NJEGOŠ! Stevanović prijeti Bošnjacima citatom iz zloglasnog Gorskog vijenca