Možemo uraditi zamišljeno

KNOCK OUT

FETO je zloćudna organizacija koja većinu onoga što radi, radi netransparentno

Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović izjavio je u razgovoru za Anadolu Agency (AA) da je teroristička organizacija FETO zloćudna organizacija, koja većinu onoga što radi, radi netransparentno.

“Ono što su pokušali u Turskoj 15. jula 2016. je upozorenje za sve zemlje gdje je FETO prisutan, a prisutan je u nizu zemalja, između ostalog na Balkanu i u Bosni i Hercegovini”, izjavio je Izetbegović.

Kako je kazao, FETO je u Bosni i Hercegovini dio ljudi uspio privući na agendi humanitarnog rada, pomoći studentima i sličnom, onako kako je počinjao i u Turkiye.

“Međutim, mislim da su ga prozreli Bosanci i da njegov uticaj u Bosni i Hercegovini pada. Prozreli su ga, prije svega, s obzirom na ono što je uradio u Turskoj. Škole koje FETO ima u Bosni i Hercegovini, koje su bile jake i posjećene, su sve manje interesantne Bosancima, one imaju sve više finansijskih problema i mislim da taj sistem ovdje polako vene i nestaje u Bosni i Hercegovini”, dodao je Izetbegović.

Teroristička organizacija Fetullahci (FETO) odgovorna je za krvavi pokušaj puča u Turkiye u noći 15. jula 2016. godine.

Riječ je o terorističkoj organizaciji koju predvodi Fetullah Gulen, nastanjen u Sjedinjenim Američkim Državama, a čije izručenje je Republika Turkiye zvanično zatražila od SAD-a.

Članovi te terorističke organizacije godinama su, namještanjem ispita, napredovali u službi, infiltrirajući se tako u institucije države. Potom su, najprije u decembru 2013. godine, pristalice FETO-a u pravosuđu Turkiye montiranim procesom o navodnoj korupciji pokušale procesuirati brojne visokopozicionirane zvaničnike.

Nekoliko godina kasnije uslijedio je i krvavi pokušaj državnog udara terorista FETO-a, kojeg su izveli oficiri koje je FETO infiltrirao u tursku vojsku.

Istraga u vezi s terorističkom organizacijom FETO pokazala je da se radi o globalnoj mreži koja ne predstavlja opasnost samo Republici Turkiye, nego i svakoj drugoj državi u kojoj je aktivna. Na to su u više navrata i ukazivali turski zvaničnici. Tokom pokušaja puča u Turkiye ubijena je 251, a ranjene su 2.734 osobe.