Možemo uraditi zamišljeno

KNOCK OUT

Marjanović izjednačavao zločince i žrtve pa dobio lekciju od Aličkovića

Vođa Antidayton pokreta Nihad Aličković odgovorio je prof. dr. Damiru Marjanoviću na njegov Facebook status koji se poširio internetom. Profesor je nedvosmisleno u istu ravan stavio krivce i žrtve bosanskohercegovačke prošlosti i stvarnosti te je bez imalo susprezanja poručio mlađim generacijama da se ne trebaju boriti za domovinu BiH ako joj bude prijetila opasnost. Prenosimo Aličkovićev odgovor uz napomenu da ilustracija ovog teksta nema nikave konotacije prijetnji prema Marjanoviću:

Razlog tom je naravno taj što su nam djeca odrastala kroz osnovne i srednje škole pa i fakultete bez da su učena činjenicama o periodu agresije na RBiH ’92 – ’96. godine. Upravo taj izostavljeni edukativni faktor dovodi do toga da vrlo lako u par rečenica možete novim generacijama podvaliti da je ovdje bio nekakav “pravdeni rat tri strane” u koji je svako svog gurnuo. To je van pameti, to je fabrikovanje velikoideoloških agresorskih laži, i ništa više.

Iako je profesor koji ima simpatije mnogih, pa čak je imao i moje poštovanje u par navrata kada je u pitanju borba za studentska prava itd., (iako nisam student), ali na ovaj post morao sam da reagujem zbog količine onih koji su pročitali leteći napisani tekst, ili ga nisu razumjeli, ili zaista ne znaju istinu o svojoj prošlosti! To je za mene frapantno!

Odgovor Prof. Damiru Marjanoviću:

Profesore, uz dužno poštovanje, ma koliko post bio euforičan, ipak, naerendali ste mnogo toga u njega što tu ne paše. Nažalost, ali niste u mnogim detaljima, koje ste napisali, upravu. Mnogo toga ima realnog, tačnog, ali nije sve onako baš kako je napisano a posebno nije bilo sve baš onako kako ste to pokušali u par rečenica provući.

Ovim postom ste napravili historijsku grešku. Kao neko ko je intelektualac, profesor i kao neko ko je bio tu, trebali biste znati da se zločinac i žrtva ne mogu, ne smiju i nikada neće izjednačiti a Vi ste to uradili svjesno. Kažem svjesno, jer Vi niste laik i nesvjestan čovjek već profesor i ovo je dokaz da i profesori mogu da prave kardinalne greške, nažalost. Ali, utješit ću Vas na svoju nesreću, nažalost niste jedini.

Izjednačiti zločinca i žrtvu, ne možete ni kroz prizmu (opkoljenog) ratnog Sarajeva gdje se danas najviše upravo to pokušava podvaliti. Recite sve ovo onim preživjelim žrtvama u Foči, Čajniču, Vlasenici, Rogatici, Rudom, Višegradu, Prijedoru, Srebrenici itd, pa da vidim kako će vas pogledati.

Ovim postom svjesno (a nadam se sve da je nesvijest ipak u pitanju) perete ruke onima koji su isključivo izvršili agresiju na međunarodno priznatu RBiH, koji su počinili zločine i genocid nad golorukim narodom i onima koji su izvršili zločin nad svojom zemljom pa je na taj način i izdali.

Niko od nas nije želio rat, (agresiju) i nismo ga ni željeli ni započeli, već nam je došao na vrata, jer smo ostvarili nezavisnost domovine. Je li agresiju i zločine pravdate “gurate u rat” time što ste i Vi i svaki punoljetan muškarac bili kao prvo primorani da branite sebe, a ona bili dužni da branite svoj kućni prag i svoju domovinu? Van pameti!

Mogli se Vi i svi ostali da ne budete “gurnuti u rat” pa da danas nosate orlove velike Srbije na pasošu a o Bosni da pričate samo o nekoj historijskoj činjenici i prošlosti da je nekada postojala, pa čak i to ako bi smjeli i ako bi Vam ti orlovi to dozvolili.

Dakle, od vas kao profesora očekujem činjenice koje su dio historije naše zemlje a ne pacifističko pisanje “mir, mir – niko nije kriv” i slične ispeglane fraze onih koji žele da izjednače sve.

Dok ovi imaju preko 2.000 godina presuđenih ratnih zločina, Vi nama predstavljate ravnopravnost u “ratu” samo zato što ste morlai da se branite?! To je takođe van pameti.

Za mene nije ovaj vaš post iznenađujući, ništa novo, ali je razočaravajući jer dolazi od nekoga ko je profesor, ko je intelektualac i ko bi trebao da zna sve detalje i da ih kao takve plasira. Razočaravajući je jer dolazi od nekoga ko pamti period ’92. – ’96.

Takođe i kada je u pitanju, “nova ratna retorika” valjda vidite ko i šta priča i šta mogu biti razlozi i okidači za bilo kakav vid oružanog sukoba u BiH.

– Oružani sukob u BiH moguć je samo ukoliko već presuđena za genocid, zločinačka tvorevina opet pokuša da napravi isti scenario nad drugim narodom, nad Bošnjacima i dijelom zemlje.

– Oružani sukob u BiH je moguć ukoliko toj već presuđenoj za genocid zločinačkoj tvorevini neko poput Putina izda naređenje za nasilnim djelovanjem prema drugom dijelu države.

– Oružani sukob u BiH je moguć ako već presuđena za genocid tvorevina bude pokušala da izvrši državni udar i naruši suverenitet i teritorijalni integritet BiH sa nekakvim potezima osamostaljenja i slično.

Dakle, u sva ova tri navedena moguća scenarija nalazi se, odbrana od istog “jučerašnjeg” scenarija, odbrana od mogućeg oružanog napada, odbrana od mogućeg pokušaja otimanja dijela države!

Pa sad mi Vi recite da li tu postoji ikakav element za izjednačavanje? Da li tu možete svrstati sve strane u jednu? Naravno da ne možete jer to nije moguće.

O Poljinama, malverzacijama, nepotizmu, štelama, kupovini i prodaji i privatizaciji je nemoguć pričati sve dok BiH živi ovaj usr**ni politički sistem jer se ovaj nikada neće ni poštovati ni sprovoditi.

Dakle, imate kolege na fakultetima koje se javno hvale kako određena studentica neće položiti određeni prijelazni ispit dok ne položi taj ispit na njegovom radnom stolu. Dakle, u svakom dijelu sistema ima bljuvotina i treba ih rješavati radikalno, bez samilosti i bez straha. Ali, nemojte nas izjednačavati. Nas preživjele žrtve opsade, invalide, preživjele žrtve agresije i genocida jer ste nezadovoljni vladarima ove zemlje. Nemojte to raditi, to nije realnost već nesvijest profesore. Realnost je tu, koju u obliku oružanog sukoba žele da nam podvale opet oni isti koji su to već jednom uradili na najbrutalniji način. Oni koji bi željeni historijski da na vašem pasošu zasijaju orlovi umjesto BH natpisa. Nemojte miješati što se pomiješati ne može. Budite zahvalni što je vaš plav i što vam s njega ne maše neki pozlaćeni dvoglavi orao sa ljiljanima ispod kandži, napisao je Aličković.

NiP je jedini primjer organizacije u historiji islama koja podržava parade