Skupština Kosova nije usvojila nacrt zakonika o mogućnosti suživota istospolnih partnera

Poslanici Skupštine Kosova nisu usvojili nacrt Građanskog zakonika, koji predviđa i mogućnost suživota istospolnih partnera, prenosi Anadolu Agency (AA).

Od 77 poslanika prisutnih u sali u glasanju je učestvovao 61 poslanik, od kojih je za Nacrt Građanskog zakonika glasalo njih 28, protiv je bilo 29 i četiri uzdržana.

Ministarka pravde Albulena Haxhiu je govoreći o članu 1.138 Građanskog zakonika kazala da je predviđena mogućnost da se lica istog spola mogu registrovati kao civilna zajednica, ali da Zakonik ne reguliše uslove i postupak, već samo afirmativno utvrđuje da se to ubuduće može regulisati posebnim zakonom.

Protiv predloženog Zakonika glasali su i poslanici vladajućeg Samoopredjeljenjenja. Jedna od njih je bila i Labinote Demi-Murtezi koja je kazala da je protiv dozvole za istospolne zajednice. Ona je kazala da smatra da treba zaštiti javni moral.

“Svaka država sama za sebe govori šta je mjerilo društvenog morala u toj državi. Standard društvenog morala kod nas nalaže kao prihvatljiv samo brak između suprotnih spolova. Svaka veza van ove kombinacije smatra se razvratom i moralnom degeneracijom“, rekla je ona.

Na njeno izlaganje je reagovao predsednik Skupštine Glauk Konjufca koji je zahtijevao da se ovaj diskurs ne koristi, rekavši da su takvi izrazi nepravedni.

„Svi građani Kosova moraju biti zaštićeni od diskriminacije i predrasuda. Stoga smatram da ako u našem diskursu za ljude koji imaju različite seksualne orijentacije prema nama koristimo termine kao što su razvrat, moralna degeneracija i bolest, mislim da su nepravedni i ja sam protiv ovog diskursa“, kazao je Konjufca.

Šef poslaničke grupe opozicione Alijanse za budućnost Kosova Besnik Tahiri i poslanik Erdžan Galuši u ime Multietničke grupe iznijeli su svoje stavove protiv ove verzije Nacrta Građanskog zakonika.

Poslanica iz bošnjačke zajednice Duda Balje bila je protiv dozvole za registraciju istospolnih zajednica, kazavši da se ovo uvodi samo zbog integracije u Evropsku uniju. Po njenim riječima to je u suprotnosti sa tradicijom i kulturom kosovskih porodica.

Poslanik opozicionog Demokratskog saveza Driton Selmanaj postavio je pitanje da li je vlada pokrenula procedure za poseban zakon o istospolnim brakovima.

Premijer Kosova Albin Kurti obratio se poslanicima rekavši Građanski zakonik ne reguliše brakove između osoba istog spola, već samo omogućava zajednički život.

“Dakle, Zakonik nije dovoljan. Ovo je u potpunosti u skladu sa Ustavom koji ne dozvoljava bilo kakvu diskriminaciju, uključujući i diskriminaciju po osnovu pola. Takođe treba da istaknem da Zakonik ne reguliše istospolne brakove. To se razlikuje od registrovane građanske zajednice jer ova druga omogućava samo suživot, a ne druge oblike porodične funkcije“, naglasio je premijer Kurti.

Šefica najveće poslaničke grupe Pokreta Samoopredeljenje Mimoza Kusari-Lila, rekla je da Kosovo nikada nije imalo Nacrt Građanskog zakonika i da predstavljeni nacrt sadrži 1.630 članova. Istakla je da je to najvažniji dokument poslije Ustava, koji reguliše i unapređuje različite segmente života, kao što su jednakost pred zakonom, ljudska prava, imovina, privredne transakcije, ugovori, porodični odnosi, prava djece i naslijeđe.