HULIGANSTVO! Zašto se ostvareni ljudi tokom dva sata pretvore u poludivljake?

Na društvenim mrežama Eldin Zeljković je objavio status kao reakciju na nedavnu tuču navijača Sarajeva i Željezničara koja se desila uoči derbija na Grbavici. Pročitajte ovo korisno zapažanje sa utemeljenim kritikama:

Fenomen navijačkih skupina je za mene uvijek bio najveća enigma modernog društva.

Sve druge skupine mogu razumjeti, vjerske i političke fanatike, pa i ulične bande, jer iza njih stoji ideologija ili težnja za dominacijom, drugačiji pogledi na društvo i slično.

Jedino mi navijački fanatizam nema nikakvu konkretnu podlogu, posebno u našem društvu, posebno u sarajevskom navijačkom djelokrugu.

Greška bi bila navijačke skupine vezati za socijalne staleže, jer samo huliganstvo potiče iz razvijenih zemalja, neki su ga uspjeli iskontrolisati poput (Engleza i Italijana), u nekima i dalje cvjeta (Francuska).

Fascinantno je gledati i prepoznati ljude na tribini koji su za moj pojam profesionalno ostvareni, situirani, moralno izgrađeni, a kada ih postaviš u okruge stadiona pretvore se u prostake i poludivljake, izgube kontrolu nad sobom i sa neobuzdanom mržnjom po čitava dva sata psuju drugoj skupini udaljenoj 100 metara od sebe među kojima su njihovi rođaci, komšije, sunarodnjaci, kolege s posla.

U toj kulminaciji životinjskog nagona jučer (5. marta 2022. g.) je bilo veoma blizu eskalacije i kobnih posljedica i to u prazničnim danima kada se slavi nezavisnost domovine, a paralelno sa tim, otvoreni stvarni neprijatelji svih gore navedenih čekaju mig da dovrše i nastave ono što je stopirano 1995. godine. Bravo, papci, zaključio je Zeljković.