Možemo uraditi zamišljeno

NAROD GOVORI

Denis je probio led, sada se protiv džamija može govoriti čak i u ramazanu

Zastupnik u Skupštini TK Muamer Zukić dao je zanimljivu analizu reakcije Denisa Bećirevića. Bećirović je kritikovao izjavu Bakira Izetbegovića da za Bosnu ne brine dok su pune džamje. Ovo je Zukićeva objava:

Kažu mi zašto prozivaš Denisa? E pa uvjerili ste se sami. Denis je probio led! Denis je pokazao javnosti da se može govoriti protiv džamija i to u mubarek mjesecu ramazanu i da te ne osudi bošnjačka javnost. Naprotiv, naivni Bošnjaci će reći da tako treba, da je kazao istinu, da mi koji mu se suprostavljamo griješimo, da politiziramo, da je on patriota i slično.

Ali, svi ste svjedoci kako je nakon Denisove izjave, u kojoj se perfidno degradira važnost džamije, uslijedio čitav niz sličnih izjava. Pa je iz RS-a došlo da su tekije mjesta mađijanja i vještičarenja, iz akademske zajednice je došlo povezivanje džamije i onih koji je posjećuju s lopovlukom, krađom, varanjem… a onda je nastupilo ‘građanstvo’ sa svojim komentarima da je vjera privatna stvar, da treba biti u četiri zida, da vjernici trebaju osaburit uvrede, da ne trebaju isticat svoje vjersko opredjeljenje, pa sve do uvreda i sataniziranja vjere. Sad očekujem ko je i šta je sljedeće?

U vezi s navedenim želim istaći tri stvari:

1. Svi koji su za državu Bosnu su moja strana, bez obzira kojoj političkoj partiji pripadali. Ali, samo uz još jedan uvjet: da nisu antivjerski opredijeljeni. Ne moraju biti vjernici, ali ne smiju mrziti i napadati islam. Mi smo u Bosni, u periodu Jugoslavije, imali pokušaj ubijanja islama na ovim prostorima. Hvala Bogu, nisu u tome uspjeli. Ali su ostali recidivi tog kancera, koji s vremena na vrijeme isplivaju u javnost i ako se ne zaustave na vrijeme mogu uzeti maha.

2. Ovi znani umiju stvari upakovat. Pa se služe malim dijelovima istine i logike, da bi plasirali veliku podvalu. Moramo biti u stanju to prepoznati.

3. Golda Majer, jedan od tvoraca države Izrael, je izjavila: “Kad smo prvi put zapalili Al-Aksu, bojala sam se da će sljedećeg dana muslimani nadirati sa svih strana. Kad je osvanulo jutro sljedećeg dana, znala sam da možemo raditi šta hoćemo, jer se nalazimo pred ummetom koji spava”. Mi ne smijemo biti spavači. Na svaki napad na islam i degradiranje njegovih simbola u Bosni, moramo odlučno reagirati (u skladu sa zakonom) da ne bi pomislili kako nam mogu raditi šta hoće, zaključio je Zukić.