Možemo uraditi zamišljeno

REGISTAR

Dan nezavisnosti u Gacku: Država Bosna i Hercegovina živi u svim njenim dijelovima

Polaganjem cvijeća i učenjem fatihe ispred Centralnog šehidskog obilježja u Kuli Fazlagića u Gacku, općini na samom jugoistoku Bosne i Hercegovine, obilježen je 1. mart, Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine, javlja Anadolu Agency (AA).

Svečanosti su prisustvovali predsjednik Regionalnog odbora Stranke demokratske akcije (SDA) Istočna Hercegovina Ramiz Šemić, potpredsjednik Regionalnog odbora SDA Istočne Hercegovine Halid Čustović, predsjednik Medžlisa Islamske Zajednice Gacko Enis Tanović i drugi bošnjački zvaničnici i građani.

Čustović je za Anadolu Agency istakao da je vrlo važno obilježavati historijske datume kao što je 1. mart, Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine.

”Važno je prije svega da pokažemo da smo postojani ovdje i da država Bosna i Hercegovina živi u svim njenim dijelovima. Mi smo uvijek tu na najistočnijoj granici Bosne i Hercegovine”, rekao je Čustović te dodao:

”Ovdje je najbitnije pokazati da Bosna i Hercegovina nikada ne može nestati dok smo mi ovdje u ovim dijelovima države. Bosna i Hercegovina živi ovdje.”

Dodao je da je među Bošnjacima svake godine sve snažnija svijest o značaju historijskih datuma i događaja iz prošlosti.

”Mi održavamo naša ognjišta i slavimo našu borbu. Poštujemo i naše sunarodnjake i komšije, ali mi čuvamo i svoje. Bosne i Hercegovine je bilo i biće je i dalje”, rekao je Čustović.

Na kraju je dodao kako na isti način svake godine u općini Gacko obilježavaju Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine.

U općini Gacko trenutno živi oko 120 povratnika Bošnjaka, a prije rata bilo ih je 3.680.

Prvi mart, Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine, slavi se povodom uspješno provedenog referenduma o nezavisnosti Bosne i Hercegovine, održanog 29. februara i 1. marta 1992. godine. Tada je glasalo 2.073.568 ljudi (izlaznost 63,7 posto građana s pravom glasa u BiH). Za nezavisnost izjasnilo se čak 99,7 posto osoba izašlih na referendum.

Referendumsko pitanje glasilo je: ”Jeste li za suverenu i nezavisnu Bosnu i Hercegovinu, državu ravnopravnih građana, naroda Bosne i Hercegovine – Muslimana, Srba, Hrvata i pripadnika drugih naroda koji u njoj žive?”.

Nakon izglasavanja nezavisnosti, Bosnu i Hercegovinu priznale su mnoge zemlje svijeta i država je nedugo zatim postala punopravni član Ujedinjenih nacija (UN), kao i brojnih drugih međunarodnih organizacija.