Možemo uraditi zamišljeno

NAROD GOVORI

Da li je Vrećo oduševio haljinom, zašto je narodu žao ćilima i zbog čega prizivaju Sudnji dan

Na svečanom otvaranju 25. Sarajevo Film Festivala bosanskim ćilimom prošetale su mnoge poznate ličnosti. Pojavio se i Božo Vrećo u rozoj haljini. Obzirom da je njegova pojava stvorila oprečne komentare, zanimljivo je vidjeti njihov presjek i saznati koji su dominantni, pozitivni ili negativni. Za prikaz vox populija uzeli smo komentare u realnom odnosu sa Facebook objave portala Klix o Vreći, njegovoj haljini i dekolteu na SFF-u gdje je pri uvodu u medijski izvještaj rečeno da je “oduševio sve prisutne svojim izgledom”.

Najveći broj pozitivnih reakcija, 50 posto u odnosu na ukupan broj komentara, imala je Fatima Komar Batinić koja je napisala: Ja prikaze, Allahu Dragi. Da mi je znati čime je oduševio prisutne, možda dekolteom?

Ovo su još neki od sličnih komentara. Amina Lemeš: Nek nam je Bog na pomoći ako nas oduševljavaju ovakvi likovi.

Rezija Šabić: Čemu će se oduševiti? Bože, zakloni. Prikaza, ništa drugo.

Jasmin Halać: Prikaze, mati mila. Njemu ne bih dao preko oranja da prođe, a ne na crveni tepih. Tačno mi je drago što nisam izašao.

Bilo je, ali izrazito manje u odnosu na suprotne, i komentara podrške i pohvale Vreći.

Vahida Ibrulj Salčin: Božo je preljep. Elegancija, otmjenost i šarm. Kad se doda i glas, perfektan!

Leyla Golubić: Fantastično. Ima više stila od pojedinih djevojaka, zaista nemam riječi.

Vesna Mustafić: Što novinar ne napisa da je i onu žutu haljinu prodao na aukciji i dao pare u humanitarne svrhe, kao što će i ovu i novac donirati za slabovidnu i slijepu djecu?

Na isticanje pohvalnog doniranja novca u humanitarne svrhe ovog tipa, reagovala je Mira Spahović Grabovica: Sve što je poklonio i donirao mogao je i u muškom odijelu. Pa, hajte muškarčine, vi se ovako obucite.

Najčeši komentari sadrže vjersku uklon prema ovakvim pojavama. Jedan melek je često spominjan u komentarima.

Admir Babić: Sve su ovo predznaci Sudnjeg Dana!

Mersudin Nadžaković: Veći predznak Sudnjega dana, kada ljudi budu mijenjali ljudske oblike u šejtanske.

Almin Karić: I onda se čudimo kad nas zadese poplave, poneki zemljotres ili vjetrovi koji čupaju krovove. Ovog momka treba liječiti pod hitno u nekoj jakoj ustanovi.

Muammer Duranović: Puhni Israfile. Na ovo je Imelda Hazbić dodala: Čim prije.

Mnogi su komentarisali u šaljivom tonu, ali sa jasnim porukama.

Adis Zagorica: Baci je, Putine, vakat je.

Jasmin Smajic: Žao mi ovog bosanskog ćilima, majke mi.

Korisnici Facebooka nerijetko su ovakav stajling gledali kroz prizmu tradicijskih i općeprihvaćenih normi odijevanja i ponašanja.

Bekim Arifi: Baš bezveze. Nije da me zanimaju njegova razmišljanja ili opredjeljenje po bilo čemu, nego na to da on to baš bezveze radi. Nema tu ništa, to je prazno da praznije ne može. Taj pokušaj nečeg različitog, i to u takvoj krajnosti, je toliko žalosno da postaje smiješno, zapravo tragikomično.

Fikret Ljevo: A drvlje i kamenje na teferiče, kolo, okupljanje familije. E ovo je, brate, moderno, treba omladina ovo slijediti. Fuj!

Nermina Stankić: O Bože, strašno kad smo počeli da se divimo muškarcima, pardon, vrijeđam muški rod, divimo homoseksualcima u ženskoj toaleti. Strašno, demokratija, jednakost, sloboda… mati moja.

Najveći broj komentara odnosio se na uvod portala za ovu vijest gdje su novinari napisali da je Božo Vrećo svojom pojavom “oduševio sve prisutne svojim izgledom”.

Bogdan Furtula: Koga je oduševio?

Adela Saihović: Koga je on oduševio?

Mirela Musić: Možda malo više zaprepastio nego oduševio.

Elvir Hodžić je napisao da je bio prisutan pri Vrećinom izlasku na bosanski ćilim i da nisu tačne novinarske konstatacije da je oduševio, naprotiv.

Za kraj donosimo komentar koji je možda i najbolje pitanje/zaključak o stvarnoj i bitnosti i atraktivnosti Bože Vreće koju pokušavaju nametnuti mediji, a s tim i životnog stila kojeg on propagira.

Jasmin Jareb: Da li ste pitali sve prisutne je li ih oduševio, ili je to proizvoljni zaključak?

DEBLOKADA.COM