Možemo uraditi zamišljeno

DEBLOKADA

Da li je Sarajevo imalo lošijeg gradonačelnika od Benjamine i hoće li je Trojka smijeniti?

Sarajevo nikada nije imalo osobu slabijih kapaciteta i rezultata na mjestu gradonačelnika od Trojkine Benjamine Karić.

Krenulo je sa simpatijama prema njoj. Građani i publika su dobili osvježenje njenim pristupom politici. Nije bila napadna, nije previše kritikovala političke protivnike. Kada je došao red na aktivnosti, počela je sa pravljenjem pite. Onda je posjetila Banjaluku i u čudnom maniru komunicirala sa negatorom genocida, ljubiteljem četničkih organizacija, gradonačelnikom Draškom Stanivukovićem.

Ubrzo je krenuo i populizam gradonačelnice. Htjela se odmaći od luksuza pa je odlučila prodati automobil. Ubrzo je davala novac za iznajmljivanje vozila. Kontradiktorno.

Onda na red dolaze skandali. U povodu godišnjice masakra na Tržnici izjavila je da “mi opraštamo i želimo oprostiti”. Žestoke su bile reakcije na ove izjave koje diraju pravo žrtve i prave prostor za relativizaciju zla kojeg su zločinci načinili.

Karić je primila i kontroverznog njemačkog političara Tobiasa Pflügera. Poznat je po kritikama prema NATO-a i euroatlantskih integracija. Pojedine kolege iz njegove parije Die Linke negiraju genocid u Srebrenici.

Onda su mediji izvijestili da je Karić udovoljila predsjedavajućim Gradskog vijeća Grada Sarajeva Jasminu Ademoviću i platila oko 25 hiljada maraka TV prijenose sjednica Vijeća. Ova neopravdana promocija Ademovića i sjednica jednog od najdosadnijih parlamenata, obesmislila je povike Trojke o transparentnom i korisnom trošenju budžetskog novca.

Karić je izdvojila i novac za pomoć organizaciji LGBT povorke održane u augustu 2021. g.

Mnogo novca je potrošeno i na putovanja u Prag i Istanbul, jer su uz gradonačelnicu išli njeni saradnici, čak i profesionalni fotograf.

Onda je na red došao i podatak o trošenju javnog novca u ugostiteljskim objektima. U restoranima se jelo i pilo za oko 17 hiljada maraka. Ove priznanice zapanjile su javnost.

Cijelo vrijeme Benjamina Karić nije uradila ništa korisno. baš ništa. Bez pomaka, bez projekata.

Ako se uzmu u obziri populizmi, neracionalne izjave o oprostu zločincima, grljenje sa negatorima genocida, a onda i bespotrebno i značajno trošenje budžeta na besmislice, zaključak je da Sarajevo u svojoj historiji nije imalo lošijeg gradonačelnika. Ne bi bilo nevjerovatno da Trojka predloži Benjamini Karić povlačenje sa ove pozicije, ili da ova koalicija aktivira svoje ruke u Gradskom vijeću u tom pravcu kako bi se sačuvali štete koju im ona donosi. Koristi od nje nemaju. Kao ni građani.

DEBLOKADA.COM

Sekretar SDP-a Vedad Hajdarević nazvao kerovima borce, 2020. marškao Srebreničane