Možemo uraditi zamišljeno

DEBLOKADA

Da li će Srđan Mandić izgubiti izbore zbog podrške Harisa Pašovića?

Na društvenim mrežama se pojavila fotografija bh. reditelja Harisa Pašovića i kandidata Četvorke za načelnika Općine Centar Srđana Mandića. Pašović je ovom kandidatu dao podršku i jasno se stranački opredijelio. Ne bi tu ništa bilo čudno što se jedan umjetnik politički angažovao u predizbornoj kampanji da nije činjenice da je Pašović nakon dženaze u Potočarima 11. jula 2020. godine poslao skandalozne poruke.

Mi moramo da napravimo crtu! Mi moramo da počnemo da zaboravljamo, rekao je  Pašović gostujući u jednoj TV emisiji. Dodao je da postoji “teror sjećanja”.

Ono što su primijetili građani, i iskazali to na društvenim mrežama, poziv na zaborav upućen u sredini u kojoj skoro da nema nekoga da nije žrtve agresije, apsolutno je suprotno interesima te sredine, tog naroda. Ako zamislimo kolika su bol, tuga i sjećanja proizašli iz agresije na BiH, onda je nevjerovatna hrabrost i drskost da neko dođe i traži da se to zaboravi. Da li majka može zaboraviti ubijeno dijete? Da li Pašović to i takva sjećanja može i smije nazvati “terorom sjećanja”?

Upravo je podrška od ovakve osobe kontraproduktivna. Mandić će vjerovatno izgubiti dio podrške kod građana zbog povezivanja sa Pašovićem. Posebno je za ovog kandidata problematično jer se već negativno izjašnjavao o prvom predsjedniku neovisne BiH Aliji Izetbegoviću jer ga je nazivao zatvorenikom te je spominjao mit o “zlatnim kašikama”. Mandić se nedavno izjasnio kao Jugosloven što je u koliziji sa osjećajima stanovnika općine Centar, ali i većine probosanskog korpusa. Osoba koja se odriče bosanstva dobija podršku od nekoga ko bi da ućutka sjećanje i jecaje majki za svojom djecom, duet je koji će vjerovatno uplašiti i uznemiriti građane, ne samo u Centru. Opravdana je pretpostavka da će ti glasovi, koje su ovim postupcima izgubili, biti možda i presudni u Mandićevoj borbi za načelničku poziciju.

DEBLOKADA.COM

Preporučujemo:

BUDŽETSKI NOVAC! Igor Stojanović savjetovao stranačkog kolegu za 2.200 KM mjesečno