Možemo uraditi zamišljeno

DEBLOKADA

SUMANUTO! Kemal Delalić poziva na miniranje mezara Alije Izetbegovića

Kemal Delalić je pravo ime konceptualnog umjetnika Dede Putra iz Cazina, koji ima adresu u njemačkom Ulmu. “Fadile, oprostite”, “Potkuj me, care”, “Da te nije, Angela” neki su od njegovih muzičkih radova. Nakon što se upoznate sa njegovim ironičnim prepjevima, jasno je da nedostatak umjetničkog dara pokušava nadomjestiti prenaglašenim pesimizmom, malicioznošću i neskrivenom mržnjom prema zemlji u kojoj je rođen. Koliko je sam životno sposoban i odgovoran za vlastitu stagnaciju, priznao je i sam rekavši da je napustio BiH jer “nije više mogao čekati”. Dakle, Delalić nije ništa radio u životu već je čekao.

Na Dan državnosti BiH on je na svom Facebook profilu iznio zaista šokantnu prijetnju koju ćemo cenzurirati u jednom dijelu zbog neprimjerene vulgarnosti:

– Cijelo jutro razmišljam šta napisati povodom Dana državnosti ku**eve države Bosne i Hercegovine. Države gdje pola stanovništva uopće ne slavi taj datum. Dok na teritoriji ovih koji slave, uredno vežu bolesnu djecu za radijatore. Zaronivši duboko u svoje patriotsko srce, pritom upitavši ga šta bi to bilo najprikladnije napisati. Dobih odgovor u jednoj kratkoj rečenici: “Odi i baci bombu na mezarluk Alije Izetbegovića”, iskren je bio Delelić.

Vidljivo je da je Dede Putra svoju pomahnitalu ideju postavio tako da govori u svoje ime, ali svjesno to predlaže kao rješenje svima onima koji su u sličnim promišljanjima. Umjesto da im sugerira rad, istrajnost, obrazovanje pa i zdravu dozu pravilno usmjerenog buntovništva, umjetnik predlaže terorizam. I to onaj bizarni, na mjestu gdje su ukopani šehidi.

Ako je ijedna Delalićeva kritika utemeljena, onda je to ona o nefunkcionalnosti i sporosti države BiH i njenih sistema. Jer da je predložio ovaj teroristički čin prema nekoj drugoj zemlji, njen aparat bi već djelovao i putem međudržavnih mehanizama bio bi ispitan u policiji zemlje u kojoj se nalazi i ozbiljno upozoren, moguće i duže vrijeme pritvoren zbog najave terorističkog djela. Sistem bi to uradio kako bi zaštitio druge od Delalića, ali i nega od veterana odbrane koji ne bi mogli biti mirni nakon najava skrnavljenja šehidskog mezarja i mjesta gdje je ukopan najzaslužniji čovjek za nezavisnost i opstojnost njihove domovine. Umjesto ovoga, Delalić će dobiti dodatne poene kod nekih medija koji će mu davati prostor da ispoljava svoju ‘umjetnost’.

DEBLOKADA.COM

Delalićev FB status

 

Slična objava:

LOGIKA ZAŠTITNIKA VELIKOSRPSTVA! Sarajevo traži oprost od Banjaluke