Kalesija – Otvorena nova ambulanta u Vukovijama Donjim

U Vukovijama Donjim, mjesnoj zajednici općine Kalesija, otvorena je nova ambulanta na Dan državnosti Bosne i Hercegovine, saopćeno je iz te općine.

Općinski načelnik Sead Džafić i ministar za raseljene osobe i izbjeglice Federacije Bsne i Hercegovine Edin Ramić su na Dan državnosti, 25. novembra, presijecanjem vrpce, označili početak rada te novoizgrađene područne ambulante.

Za njenu izgradnju je iz općinskog budžeta izdvojeno oko 220.000 KM, dok je dio novca izdvojilo i Ministarstvo za raseljene osobe i izbjeglice FBiH.

– Ovaj objekat je sigurno jedan od najboljih u našoj općini. Na tome nećemo stati. Još ćemo uložiti sredstava da ova ambulanta dobije sve ono što je neophodno kako bi ljekarima, ali i građanima, bilo bolje. Sada nastavljamo izgradnju doma kulture i siguran sam da će i on biti završen do kraja godine – kazao je načelnik u Kalesiji Sead Džafić.

Pomoć u realizaciji ovog projekta obećao je i ministar za raseljene osobe i izbjeglice FBiH Edin Ramić.

– Sa općinom Kalesija smo dogovorili da zajednički realiziramo ovaj projekat jer se radi o dva objekta u sklopu jedne građevinske cjeline. Prošle godine smo intervenisali prema općini Kalesija, ali se nije uspjelo sve završiti. Ove godine smo nastavili saradnju i zatvorili finansijsku kontrukciju i nadam se da će do kraja godine biti pušten i objekat doma kulture. Mi ćemo i dalje podržavati projekte koji su od interesa za građane, koji su kapitalni i potrebni građanima, prije svega u oblasti infrastrukture, u skladu s našim mogućnostima – riječi su ministra Ramića.

Muhamed Osmanović, direktor Doma zdravlja Kalesija je kazao da se otvaranjem područne ambulante u Vukovijama otvara mogućnost za formiranje još jednog tima porodične medicine, a prostorni kapaciteti omogućavaju i uvođenje specijalističkih pregleda.

– Za nas u Domu zdravlja je ovo jako veliki podstrek da radimo ono za što smo osposobljeni, a to je da našim pacijentima pružimo maksimum u zdravstvenoj zaštiti. Do sada smo radili u neuslovnom prostoru. Tim Vukovije ima 1.800 registrovanih korisnika zdravstvene zaštite, od čega je veliki broj pacijenata. Sada imamo mogućnost da u Vukovijama formiramo još jedan tim porodične medicine, a prostor koji se nalazi na spratu omogućava nam da uvedemo i druge sadržaje u vidu laboratorijske dijagnostike ili nekih specijalističkih grana, makar jednom sedmično – kazao je Osmanović.