Možemo uraditi zamišljeno

DEBLOKADA

COVIDIOTI! Za njih je virus došao iz “Igmana” a ne iz Kine: Umjesto protiv korone, bore se protiv Novalića

Dok slave totalitarni režim, gdje je Josip Broz bio doživotni predsjednik, njegovi sljedbenici se pozivaju na demokratiju. Obzirom da su Tito i demokratija isključivi, možda bi ovdje trebalo završiti raspravu i analizu bosanskohercegovačke građanštine koja se lažno predstavlja kao ljevica.

Zbog kompleksa što decenijama nisu mogli kritikovati predsjednika Tita a ni bilo kojeg državnog činovnika, čak ni predsjednika mjesne zajednice, sada svjedočimo pokušaju nadoknade propuštenog i naknadnoj hrabrosti. U tom svjetlu možemo gledati česte talase kritika prema državnim zvaničnicima i svima koji nešto znače u društvu. Pojava virusa korona je stvorila problem i takvima. Ne samo zbog svoje opasnosti za ljudsko zdravlje i društvene procese, već i zbog toga što je fokus javnosti na borbi protiv pandemije i male su šanse da ga preusmjeravaju shodno vlastitim ideološkim nabojima.

Desilo se. Napokon. Napokon je Fadil Novalić napravio gaf. Problem pa i malo nespretnosti sa stavljanjem maske i zatezanjem sakoa, bili su izuzetan plijen za lovce na greške. Dok se premijer Vlade FBiH angažira na borbi protiv pandemije, što podrazumijeva konstantne konsultacije sa stručnjacima, sa šefovima različitih vladinih sektora, sa privrednicima, stranim dužnosnicima, sa kolegama iz Republike srpske i onima sa državnog nivoa i mnogim drugim, dok donosi teške odluke i balansira sa javnim prihodima, lešinarima iz naše javnosti to nije bitno. Direktor AlJazeere Balkans Edhem Fočo dozvolio je da se od ove situacije napravi smiješni video. Mogao je Fočo, isto tako, naložiti da se napravi pregled akcija i aktivnosti koje čini Novalić da bi spasio i njega i ostale građane. Kakav sloj javnosti je potakao Novalićev gaf, pokazuje to što se o ovome oglasila i starleta Ivana Marić. Njih ne zanima živo i zdravo tkivo, oni čekaju truhlinu, neki propust pa makar bio totalno nepovezan sa premijerskim poslom i djelovanjem u borbi protiv korona virusa. Čak ne uviđaju iscprljujuće skoro cjelodnevno angažiranje premijera i njegovih kolega.

Pale su i kritike zbog Novalićevog prisustva akademiji održanoj 11. marta 2020. u Konjicu, u povodu 70 godina preduzeća “Igman”. Čak je i Ozren Kebo sa portala Analiziraj ovu epizodu kontaminirao poštapalicom koja ima nacionalističku konotaciju: “Neće X zraka kroz Bošnjaka”. Dokle ide covidiotizam, pokazuje činjenica da se Novalića proglašava ubicom pa čak i krivcem za širenje virusa. Stvorili su dojam da je virus došao iz “Igmana” i preko Novalića, a ne iz Kine. Takvi tužitelji pomjeraju granice gnusnog i nije im bitno što je zabrana javnog okupljanja više od 250 ljudi u FBiH donesena čak sedam dana kasnije, 18. marta. Ovo su naglasili i iz kompanije “Igman”. Zatim je i sam Novalić ukazao na neistine:

Nismo prisustvovali 11. marta, ali smo bili na akademiji i ta sporna osoba nije bila na akademiji. Testirao sam se zbog pritiska javnosti, nisam se poslije testirao i mislim da nema potrebe, objasnio je Novalić.

Da je  ljudsko i političko lešinarenje činjenica, a ne prosto pretjerivanje u opisu nehumanih postupaka, dokazuje Facebook objava SDP-ovog visokorangiranog člana. Irfan Čengić je doslovno priznao da je njihov cilj pojavu korone i zauzetost borbom protiv nje iskoristiti u političke razloge. Umjesto na izborima, Čengić želi da svoje političke ciljeve ostvari tokom pandemije:

Sada je krajnje vrijeme da se riješimo Novalića i da stranke koje imaju većinu konačno 18 mjeseci nakon izbora formiraju Vladu koja će biti u stanju nositi se sa izazovima ove pandemije, životi građana su u pitanju, napisao je 19. marta Čengić na svom Facebook profilu.

DEBLOKADA.COM

Preporučujemo:

STOJANOVIĆ OBJAVIO SKANDALOZNU FB PORUKU! Poistovijetio branitelje BiH i negatore genocida