Možemo uraditi zamišljeno

KNOCK OUT

Azerbejdžan! U Baku dovezen tenk simbol armenske okupacije Karabaha

Azerbejdžanska vojska dovezla je u Baku olupinu tenka, koji su Armeni koristili kao “spomenik pobjede“ u Prvom karabaškom ratu, a od sada će biti izložen kao simbol azerbejdžanske pobjede, javlja Anadolu.

Riječ je o tenku koji se proteklih godina nalazio na putu Šuša-Khankendi u periodu armenske okupacije, a od danas je postavljen u muzej na otvorenom pod nazivom “Park ratnog plijena“, gde se nalazi oružje i oklopna vozila koje je azerbejdžanska vojska zarobila od armenske vojske u Drugom karabaškom ratu.

Mnogi Azerbejdžanci došli su u Park ratnog plijena da vide novi eksponat, tenk 442, koji je svojevrsni simbol višedecenijske armenske okupacije Karabaha.

Azerbejdžanski heroj Albert Agarunov uništio je taj tenk za vrijeme Prvog karabaškog rata, a Armeni su ga tokom okupacije koristili kao “spomenik pobjede“. Azerbejdžanske snage su u Drugom karabaškom ratu oslobodile te okupirane teritorije i tenk je dovezen u park na obali Kaspijskog mora.

Park ratnog plijena izgrađen u Bakuu na površini od pet hektara na obali Kaspijskog mora i podsjeća na pravo bojno polje. Na tom lokalitetu su izloženi tenkovi, oklopna vozila, artiljerijski i raketni sistemi, transporteri i druga vozila uništena ili zarobljena u ispravnom stanju tokom Drugog rata u Karabahu.