Džaferović: Odao sam počast žrtvama u Vukovaru, nisam tražio susret s Milanovićem

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović danas je ocijenio da su izjave predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića ispod nivoa ozbiljnog državničkog ponašanja.

– U Vukovar sam došao, kao član Predsjedništva BiH i kao čovjek, da odam poštovanje braniocima Vukovara i civilnim žrtvama velikosrpske agresije. Nisam došao da bih se družio s Milanovićem, niti sam to tražio. Želim i ovom prilikom iskazati poštovanje građanima Hrvatske, te zvaničnicima i vjerskim velikodostojnicima na dobrodošlici koju su mi iskazali tim povodom – rekao je Džaferović.

Džaferović je reagirao u povodu šokantnih izjava Milanovića. “Neki ljudi sve vrijeme govore da je Hrvatska bila agresor i da su Tuđman i Šušak bili isti kao Karadžić i Mladić. Ja sam rekao da Srebrenica nije isto što i holokaust i Jasenovac. To je težak zločin s elementima genocida, to je rekao i sud, ali nijedan sud ne može biti sveto pismo”, rekao je predsjednik Hrvatske..

Što se tiče odnosa prema ratu u Bosni i Hercegovini, Džaferović je istakao da je njegovo stajalište jasno i da govori samo ono što je utvrđeno presudama Međunarodnog suda pravde i Međunarodnog krivičnog tribunala.

– Mislim da predsjednici i državnici trebaju tako nastupati, pa i sam gospodin Milanović. Imajući u vidu funkcije koje obavljamo, mi trebamo graditi povjerenje i bolje odnose među državama, a ne spuštati se ispod dopustivog nivoa i stalno tražiti povod za kavgu.

Sramotnim i nedopustivim komentarima o genocidu u Srebrenici, kojima se pokušava minimizirati ovaj zločin, Milanović evidentno želi, na neki način, ublažiti opravdane osude i prezir evropske, bosanskohercegovačke i hrvatske javnosti upućene Dodikvoj stranci i HDZ BiH, nakon što su pokušali osporiti zakon o zabrani negiranja genocida i ratnih zločina – istakao je član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović.

Džaferović podsjeća predsjednika Milanovića na poruku koju je poslao prilikom 25. godišnjice genocida u Srebrenici, “a koja ga obavezuje i kao čovjeka i kao državnika”.

– Dobri odnosi između Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine su jako važni, kako za ove države, tako i za cijeli region. Pozivam predsjednika Hrvatske na rješavanje otvorenih pitanja s Bosnom i Hercegovinom, u skladu s međunarodnim pravom, i na relaksaciju ukupnih odnosa. Takav pristup će pomoći i rješavanju unutrašnjih odnosa u BiH – poručio je Džaferović, saopćeno je iz njegovog kabineta.