Možemo uraditi zamišljeno

KNOCK OUT

Na sjeveru Iraka i u zoni akcije “Izvor mira” neutralizirano 6 terorista PKK-a

Snage sigurnosti Republike Turske neutralizirale su šest terorista na sjeveru Iraka i u zoni akcije “Izvor mira”, potvrđeno je iz Ministarstva odbrane Turske, javlja Anadolu Agency (AA).

Iz ministarstva je navedeno da su neutralizirana dvojica terorista PKK-a koji su se spremali za akciju u regiji Avashin na sjeveru Iraka.

Navedeno je i to da su četvorica terorista PKK/YPG neutralizirana dok su se pokušavali infiltrirati na područje gdje se izvodila akcija “Izvor mira”.

Akcije Turske “Kandža-Tigar” i “Kandža-Orao” pokrenute su kako bi se ostvarila sigurnost turskog naroda i granica tako što će biti eliminisana prijetnja koju predstavljaju PKK-a i druge terorističke grupe, a koje koriste sjever Iraka da bi planirale prekogranične napade.

Turska je od 2016. izvela niz uspješnih akcija širom sjevera Sirije u cilju sprečavanja terorista da formiraju teroristički koridor, ali i zaštite civila od napada. Riječ je o akcijama “Štit Eufrata” (2016.), “Maslinova grana” (2018.) i “Izvor mira” (2019.).

Pripadnici PKK-a koja je na listi terorističkih organizacija Turske, SAD-a i Evropske unije (EU) tokom duže od tri decenije usmrtili su više od 40.000 ljudi, među kojima su žene, djeca i stari. YPG je sirijski ogranak PKK-a.