Možemo uraditi zamišljeno

DEBLOKADA

Bešlagićeva ljubomora prema Leonardu i amnestiranje Konakovića za zagađenje zraka

Nakon uspjeha u nekoliko općina u Federaciji, Četvorka kreće u borbu za više nivoe vlasti. Ovo je neskriveni plan ovog političkog bloka za 2022. godinu. Već su evidentne akcije u tom smjeru.

Enis Bešlagić, čovjek koji se odrekao Bosne i Hercegovine i postao hrvatski glumac objavio je na svom Facebook profilu poruku premijeru Federacije BiH Fadilu Novaliću: Sarajevo se guši,politika cvate… Ni respiratori nam izgleda neće moći pomoći… E, moj Fadile… Imaš pozdrav od Leonarda DiCaprio-a,sad mi piše da smo među prvima u svijetu po zagađenosti… Ali, onoj ljudskoj nam nema konkurencije. 

U samo nekoliko redova Bešlagićeve poruke, krije se nekoliko indikativnih detalja. Prva je da zagađenost u Sarajevu nema veze sa ingerencijama entitetskog premijera. Zbog toga se može reći da glumac ne brine o zagađenosti i zdravlju stanovnika Sarajeva, već da je ovo iskoristio za pokušaj prikupljanja političkih poena. Obzirom da on nije politička figura, ti poeni bi trebali ići na konto Novalićeve konkurencije, one kojoj Bešlagić daje podršku i prisustvuje njihovim skupovima. To je Narod i pravda Elmedina Konakovića. Upravo je Konaković, čineći ključnu figuru u vlasti u Sarajevu tokom posljednjih skoro deset godina, među kojima je i pozicija kantonalnog premijera, trebao riješiti problem zagađenosti zraka, ali nije znao. Nije umio. Vjerovatno je i ovo Bešlagićevo oglašavanje skretanje pažnje sa Konakovićeve odgovornosti i usmjeravanje na, niti krivog niti dužnog, Novalića.

Drugi detalj je ljubomora koju Bešlagić, poznat po ulozi glupog portira, iskazuje prema Leonardu DiCapriju. Ovaj Hollywoodski glumac u nekoliko navrata je pohvalio premijera Novalića. To, očito, portir Bešlagić nije mogao izdržati, pa je iz njega provalila ljubomora, ali i politička potreba da ismije podršku koja je došla od poznate svjetske ličnosti. Podsjetimo, ta podrška je došla upravo jer je Novalić brinuo o okolišu, u okviru onog što je njegova nadležnost, a to je zabrana građenja mini hidroeletrana u Federaciji BiH.

Sve u svemu, izgleda da je u pravu bio Branko Đurić Đuro kada je odabirao glumce za likove u njegovoj seriji “Naša mala klinika”. Bešlagićevo prihvatanje i iznošenje ove uloge, portira Šemse, trajno je negativno uticalo na regionalno poimanje Bosanaca, tačnije Bošnjaka. Nije slučajno ulogu antiinteligentne, ali samouvjerene i napadne osobe, dodijelio upravo Bešlagiću. Od nje se ovaj hrvatski glumac nije uspio odvojiti ni u stvarnom životu.

DEBLOKADA.COM

Preporučujemo:

SARAJEVSKA OPOZICIJA! Jasmila Žbanić pohvalila četničku opsadu Sarajeva