Možemo uraditi zamišljeno

DEBLOKADA

PORUKA SREBRENIČANIMA! Jergović tvrdi da je Handke dobar pisac, da nije bitna njegova podrška genocidašima

Ostali smo sami. Mi, sami sa sobom. Mi moramo biti nacionalisti jer oni neće s nama, oni nas odguruju, u našim žrtvama ne vide žrtve. U našim dušmanima, uvijek preskoče ono najbitnije pa nađu bar i zrno “dobrog” koje preuveličavaju i onda ga konkurišu za nagradu.

Tako je nekadašnji Sarajlija i naš negdašnji prijatelj, a sada ništa od toga nije, Miljenko Jergović, našao neka suluda i idiotska opravdanja u dodjeljivanju Nobelove nagrade za književnost Peteru Handkeu, tom prvorazrednom zaštitniku Miloševićeve i Karadžićeve politike zla. Jergović je napisao:

– Pokušajte razumjeti da je Peter Handke dobio Nobelovu nagradu za književnost i ni za što drugo. Da biste o tome govorili, morate pročitati njegova najvažnija djela, romane, poeziju, kazališne komade. Ako to ne želite, ako vam se, recimo, gadi, u redu je da se na Nobelovu nagradu ne obazirete, da ne čitate tekst koji slijedi, što sam ga napisao 2015. godine, a onda, ako vam se sve to ne sviđa, da više i ne posjećujete ovu stranicu. Njezinom je autoru, naime, važno što je jedan od tri najveća svjetska pisca, ili možda i najveći, kako to kaže Karl Ove Knausgaard, dobio Nobelovu nagradu za književnost, ispisao je Jergović, bivši Sarajlija i naš bivši prijatelj koji je sada sve suprotno od toga.

U dodatku je bivši nam prijatelj, sada već dokazani neprijatelj, priložio svoj tekst u kojem želi odvojiti Handkeov spisateljski rad od njegovog civilnog, ljudskog djelovanja. Dobre su mu knjige, nema veze što je negirao genocid, mudruje Jergović, protivnik Sarajeva. I Srebrenice. Plješćite mu jer dobro pjeva, nema veze što vam je ubio troje djece, poručuje srebreničkim majkama i očevima Jergović.

– Oni koji ga nazivaju fašistom nisu u pravu, premda je Handke, tražeći dobro u Miloševiću i Karadžiću, podržavao srpske fašiste. Činio je to iz nesmotrenosti i neznanja: tražio je u Srbima svoju djetinju metaforu, umjesto da u njima gleda ljude koji su kao i svi drugi ljudi. Pa su, između ostaloga, i skloni fašizmu, piše neprijatelj Srebrenice 2015. a sada to reafirmira kao “argument” za pravdanje dodjeljivanja Nobelove nagrade.

Pozivamo Jergovića da u silovatelju ili ubici članova svoje porodice pronađe njegovu dobru stranu koju će ponuditi kao opravdanje za nagradu Večernjakov pečat ili Idol nacije. Pozivamo Jergovića da nas prestane praviti budalama jer Bošnjaci nisu ovce kojima se može slagati da se iz kriterija za nagradu švedske Akademije može istrgnuti nečija moralna i ljudska strana i anganžman. Sve to nema Handke, a ni oni koji ga opravdavaju.

DEBLOKADA.COM