Srodnici četnika, muzičari i novinari podržavaju tekst u kojem je oblaćen i Alija Izetbegović

Selvedin Avdić je objavio tekst na portalu Žurnal u kojem je kritizirao SDA. “TRI DECENIJE SDA: Nema loših naroda, ima samo loših vođa” objava je u kojoj Avdić u značajnoj mjeri iskrivljuje ulogu prvog predsjednika nezavisne Bosne i Hercegovine i osnivača SDA.

Najprije je napisao da su u SDA “manipulacija strahom, zloupotreba religije, nepotizam, iskorištavanje javnih institucija, korupcija kao tradicija, revizija istorije, rehabilitacija kriminalaca i zločinaca, kontrola pravosuđa, konfuzna vanjska politika, zapošljavanje podobnih a ne sposobnih…” pravila igre. Ovo pretjerivanje, gdje svoje antipatije koristi da probosansku političku partiju opiše skoro kao da je riječ o genocidnom SDS-u ili paratvorevini HZHB, pokazuje da je autor zaslijepljen svojom pristrasnošću.

“Od svog prvog predsjednika SDA je napravila kult – podigla mu mauzolej, muzej, objavljuje ilustrirane zbirke citata i slikovnice”, piše Avdić pretvarajući minimalne spomene na čovjeka koji je poveo BiH iz ralja srboslavije u pretjerivanje. Ove Avdićeve konstatacije su tim više neprimjerene ako se zna koliko je idolopoklonstvo bilo posvećeno Josipu Brozu, a još su živi ostaci tog jednoumlja i mita o savršenosti maršala Tita.

Zanimljivo da autor teksta krilaticu “Velikim Bogom se kunemo da robovi biti nećemo!” pretvara kao želju Alije Izetbegovića da postane feudalac. Poziv progonjenog čovjeka da njegov narod podigne glavu, u iracionalnom kovitlacu Avdić tumači kao poziv da se vlada drugima.

Zanimljivo je da su ovaj tekst u kojem se na mnogo mjesta degradira lik i djelo Alije Izetbegovića na Facebook stranici Žurnala podržale neke javne ličnosti. Među njima je bh. književnica Ferida Duraković. Avdićev tekst je podržala i supruga Elmedina Konakovića, spikerica Al Jazeere Balkans Dalija Konaković, čije je javno djelovanje prepuno političkog naboja i očigledno manifest za Narod i pravdu. Ovaj njen potez, koji je više od običnog “like” na nekoj Facebook objavi, veoma je sličan djelovanju predsjednika NiP-a koji podržava bratimljenje sa Banjom Lukom. Skrnavljenje onoga što je učinio Alija Izetbegović dopada se i Slađanu Tomiću s Pala, ali to ne čudi jer su brojni njegovi srodnici bili u četničkoj VRS. Zanimljivo je da je on svoje zaposlenje pronašao u gradu kojeg su upravo njegovi sa Pala ubijali četiri godine. I Admir Čular, član muzičkog sastava Helem nejse, benda koji kopira Dubiozu kolektiv, daje doprinos ismijavanju Alije Izetbegovića. Iako je svjedočila koliku je žrtvu dao za slobodnu BiH, i Bakiri Hasečić se dopao tekst u kojem u značajnoj mjeri stoje potvore na Aliju Izetbegovića. Bilježimo kako je i nepoznati novinar sa portala Klix, Kenan Hadžić, pokazao stranačku pristrasnost i podržao Avdića u tekstu gdje je Alija Izetbegović predstavljen kao licemjer koji do podne misli jedno, a od podne drugo.

DEBLOKADA.COM

Preporučujemo:

TITOV ZLOČIN! Ispod ostataka hotela u Mostaru pronađeni tragovi muslimanskog groblja