Srbi poručuju “Ne damo svetinje”, ali rado diraju tuđe – bošnjačke

U mnogim mjestima u Crnoj Gori mjesecima su održavani protesti i litije u organizaciji Srpske pravoslavne crkve. Bilo je to gromoglasno negodovanje zbog usvajanja Zakona o slobodi vjeroispovijesti. Ubrzo se ispostavilo da su to bili i svojevrsni predizborni skupovi i da su dali dobar rezultat.

“Ne damo svetinje” bio je glavni moto i poruka okupljanja i ostalih aktivnosti Srba i SPC-a. Pozivali su se na pravoslavne svetinje koje su, navedenim zakonom, bile ugrožene jer je prijetilo da postanu državno a ne crkveno vlasništvo.

Nakon izbora u Crnoj Gori, 30. avgusta 2020., čim se saznalo da je izvjesno da većinu u Skupštini napravi blok gdje je dominantna srpsko-pravoslavna politička snaga, počeli su udari na svetinje. Muslimanske. Doduše, nisu bile na meti džamije, ali jesu muslimani. To im je i poručivano grafitima, fizičkim napadima i nasrtajima na imovinu Islamske zajednice u Crnoj Gori. “Polećela crna ptica, Pljevlja biće Srebrenica”, ‘Turci, selite se odavde, neće vas više biti”… Treba biti pošten i priznati da počinioci ovih djela još nisu identifikovani. Ipak, neki skandalozni potezi su zabilježeni. “Leleču Turci, kukaju bule” pjevali su uz gusle sveštenici SPC, šef kabineta bivšeg predsjednika Opštine Budva Marka Carevića, Nikola Jovanović iz Demokratskog fronta. I Ivan Krvavac, brat Bojana Krvavca, visokopozicionirani funkcioner ove stranke zaprijetio je na svome Facebooku: “Do Stambola grada u jednom pravcu”.

Tako dolazimo da nevjerovatnog licemjerja, nepojmljivog razvijenim, zdravim i civilizovanim ljudskim društvima. Srbi poručuju “Ne damo svoje svetinje”, ali rado diraju tuđe, komšijske. Bošnjačke.

DEBLOKADA.COM

Preporučujemo:

Nakon što je hvalio Karadžića i Mladića, vlasnik ‘Manje’ otvorio još jednu pekaru u Sarajevu