Možemo uraditi zamišljeno

REGISTAR

Preminuo Jovan Divjak, general Armije RBiH

General Armije Republike Bosne i Hercegovine Jovan Divjak, preminuo je danas u Sarajevu u 84. godini, potvrđeno je iz Fondacije “Obrazovanje gradi BiH”, prenosi Anadolu Agency (AA).

Jovan Divjak rođen je 11. marta 1937. godine u Beogradu, gdje je završio 12. klasu Vojne akademije u Beogradu, kurs za komadanta bataljona, Komandno-štabnu akademiju i Ratnu školu. Kasnije je završio Štabnu školu francuske vojske. Predavao je u Vojnoj školi u Sarajevu, a rat ga je zatekao na dužnosti oficira u štabu Teritorijalne odbrane BiH. Postao je brigadni general Armije RBiH i pomoćnik načelnika Glavnog štaba Armije Republike Bosne i Hercegovine.

Prvi je nosilac najvišeg francuskog ordena, Legije časti iz BiH. Vidjevši da JNA naoružava srpske paravojne formacije i civile, odlučio je da oružje iz Kiseljaka preda Teritorijalnoj odbrani BiH, kako ga JNA ne bi zloupotrijebila. Vojni sud JNA ga je 1991. osudio na devet mjeseci zatvora zbog izdavanja oružja TO BiH. Kaznu je izbjegao napustivši JNA, nakon čega se pridružio Armiji Republike Bosne i Hercegovine.

Divjak je bio uhapšen 3. marta 2011. godine na aerodromu u Beču, na osnovu potjernice iz Srbije kojom su ga teretili za navodne zločine nad pripadnicima JNA iz 1992. godine u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu. Pušten je da se brani sa slobode, ali bez napuštanja Austrije. Austrijski sud nakon toga je u julu 2011. godine odbacio zahtjev Srbije i oslobodio Divjaka. Odluka je obrazložena time što izručenjem Srbiji ne bi bila ispunjena odredba zakona koji garantira fer i pošten sudski postupak.

Osnovao je fondaciju “Obrazovanje gradi BiH” koja pomaže djeci koja su izgubila roditelje u ratu, i drugima da se školuju.