Možemo uraditi zamišljeno

REGISTAR

UNIMR “Nino Ćatić” osuđuje djelovanje Tužilaštva BiH i saslušanje Elmedine Muftić

Udruženje novinara i medijskih radnika „Nino Ćatić“ osuđuju postupanje Tužilaštva Bosne i Hercegovine po čijem nalogu je Državna agencija za istrage i zaštitu saslušala novinarku i spisateljicu Elmedinu Muftić.

Saslušanje se odnosi na objave na društvenoj mreži Facebook, a uvidom u njih ne može se naći ono što je povod istrage, sumnja u izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti.

Ne može biti opravdanje ni to što se saslušanje tretira kao dio istrage, te da optužnica nije podignuta, jer Tužilaštvo je imalo mogućnost da ovakvu prijavu označi kao neutemeljenu i u startu je odbaci. U tom neodustajanju od saslušanja, vidimo pokušaj zastrašivanja i restrikcije slobode mišljenja. Sumnjamo da korištenje mogućnosti uzimanja izjava u ovom slučaju ima za cilj da bude poruka novinarima i slobodnomislećim građanima da odustanu od svojih prava i javnog iznošenja stavova.

Ako znamo da je Muftić u „spornim“ objavama iskazivala činjenice o tome da „država bosanska ima svog predstavnika, predsjedavajućeg Predsjedništva Željka Komšića“ – kao dio njenog odgovora na izjavu predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića da je „predsjednik i Hrvata u BiH“, jasno vidimo konture politički motiviranog djelovanja pojedinaca u Tužilaštvu BiH. Muftić je i afirmisala školski rad neimenovanog osnovca iz Krajine u kojem je slavio snagu otpora agresorima i odlučnost heroja Izeta Nanića, Midhata Hujdura Hujke, Adila Bešića i Hajrudina Mešića, a za što joj je, također, zamjereno i okolnosti su na koje je davala iskaz. Dakle, osim vidljivog politički motivisanog pritiska, dio Tužilaštva smatra da i domoljubive objave trebaju biti obrazložene.

Saslušanje Elmedine Muftić najvjerovatnije ima za cilj da bude poruka i prijetnja koja će rezultirati samocenzurom kod nje kao novinarke i građanke, ali i kod svih drugih koji žele isticati vrijednosti utkane u historiju i identitet svog naroda i države BiH. Zbog ovoga poručujemo da neće uplašiti niti pokolebati one koji pronose historijske činjenice i ideje jednakopravnosti, slobode i patriotizma, saopćeno je iz Udruženja.