Odlazi nasmiješeni čikica koji je potvarao komšije muslimane i blagosiljao zločinca Kordića

Papa Franjo prihvatio je odreknuće pastoralnog upravljanja Vrhbosanskom nadbiskupijom kardinala Vinka Puljića te ga je u subotu, 29. januara poslao u penziju. Njega će na čelu Vrhbosanske nadbiskupije naslijediti dosadašnji nadbiskup koadjutor mons. Tomo Vukšić.

Kardinal Puljić je na čelu Vrhbosanske nadbiskupije bio 31. godinu. Vrhbosanskim nadbiskupom imenovao ga je Ivan Pavao II. i to 7. decembra 1990. godine, a za biskupa ga je posvetio za 6. januara 1991. Prve godine njegove biskupske službe obilježio je rat u Bosni i Hercegovini. Zbog ustrajnog nastojanja za prekid sukoba, međusobno pomirenje i poziva na dijalog papa Ivan Pavao II. ga je 1994. imenovao kardinalom Svete Rimske Crkve čime je postao prvi kardinal u istoriji BiH.

Puljić je imao mnogo šokantnih postupaka i izjava nisu imale odjek u javnosti s obzirom na njihovu težinu i zlokobnost. Uvijek bi nad tim teškim riječima nadvaladala njegova osobna mironća i osmijeh, te se doimao kao blag čovjek. A često nije takav bio.

Puljić je u zatvoru posjećivao a u junu 2013. blagosiljao presuđenog ratnog zločinca, monstruma iz Ahmića Darija Kordića.

U oktobru 2018. je Željka Komšića uporedio s Hitlerom. “U vrijeme 1945. zakon nam je oteo imovinu i uništio sve što je hrvatsko i inteligentno. Po zakonu smo bili protjerivani i po zakonu je i Hitler došao na vlast. No pitanje je kakav je taj zakon pod kojim se oduzimaju prava jednom narodu i želi ga se izbrisati da je tu živio, kao što se to želi Hrvatima u Bosni i Hercegovini”, rekao je kardinal Puljić u propovijedi na misi u povodu 560. godišnjice prvog spomena općine Žepče.

“Nažalost, Evropa ne poznaje islam dobro i ne razumije šta znači živjeti rame uz rame sa islamskim radikalizmom”,– rekao je Puljić u avgustu 2018.

Na italijanskoj stranici “Informazione cattolica” u junu 2020. objavljen je tekst sa naslovom “Iz Bosne i Hercegovine hiljade katolika svake godine bježi zbog diskriminacije”. Oni su naveli da je i dalje aktuelan alarm kardinala Vinka Puljića o “katolicima koji bježe iz Bosne i Hercegovine zbog diskriminacije”. Naveden je i podatak da do 10.000 katolika svake godine napusti Bosnu i Hercegovinu zbog državne diskriminacije nad ovom vjerskom manjinom.

Kardinal Vinko Puljić je nakon održane mise za Bleiburg u maju 2020. pokrenuo zabrinjavajuću kampanju širenja neistina o položaju katolika, odnosno Hrvata u Sarajevu. Tih dana je davao intervjue za skoro sve hrvatske medije i u tim intervjuima iznosi brojne neistine o ugroženosti Hrvata. Najočitija neistina koju uporno širi izražena je kroz njegovu tvrdnju da Hrvati moraju sakrivati svoj identitet u Sarajevu. “Prođite ulicama kada za vjernicima ili časnim sestrama i svećenicima dobacuju: ustaša, fašista. Kako bi se osjećali? Na pojedinim šalterima kada iz karte identiteta prepoznaju tko je direktno pitaju: što vi još ovdje radite”, rekao je Puljić. Slične neistine kardinal Puljić izrekao je prije u intervjuu za Slobodnu Dalmaciju, a koja, na osnovu razgovora sa kardinalom, zaključuje da su “katolici u Sarajevu i formalno pretvoreni u građane drugog reda”.

Sjetimo se i stava Biskupske konferencije iz decembra 2017. nakon presude zločinačkoj Šestroci paradržave HZHB. Bila je to potpuna relativizacija presude.

DEBLOKADA.COM

KAO ABDIĆ ‘93? Forto priznao da su za NS bliži HDZ i SNSD nego probosanke opcije