Iako su kritikovali druge, Trojka izmolila Vučića za donaciju vakcina

Iako je bila salva kritika zbog donacija vakcina iz Srbije, koje su dodjeljene na državnom nivou, neprimjetno je prošla vijest da će isto uraditi i Vlada Kantona Sarajevo koja je potpisala ugovor sa vladom susjedne zemlje o donaciji vakcina. Riječ je o 20.000 doza, proizvođača AstraZeneca.

– Mi smo u konstantnoj potrazi za vakcinama za građane našeg Kantona. Tako smo, između ostalog, tražili da kupimo vakcine, i to od više zemalja u regiji. Nakon razgovora s Vladom Republike Srbije, oni su odlučili da u ovom trenutku nisu u mogućnosti prodati nam veći broj doza, ali su se opredijelili da nam ih doniraju, i to 10.000 vrlo brzo i 10.000 za revakcinaciju, nedugo nakon toga, istakao je premijer KS Edin Forto.

Treba se pridsjetiti da je šef sarajevske Trojke Elmedin Konaković prvu srbijansku domnaciju i dolazak predsjednka Aleksandra Vučića na sarajevski aerodrom ovako opisao:

– Umjesto da je dobio po prstima, prste mu njezno stišću rukujući se, zahvalni zbog sadake koju nam je donio, rekao je u martu 2021.g predsjednik Naroda i pravde.

Osim Konakovića, mnogi su reagrali na ovu donaciju. Brojne kritike tada su premrežile javni prostor. Iako je kroz mnoge medije saopćeno da je Trojka priznala da nema uspjeha u nabavci vakcina, te da su prihvatili donaciju, jasno je da se ovaj potez u javnosti nimalo ne kritikuje. Sarajevska vlast neće odbiti ovu donaciju, a kako su sugerirali kada su neki drugi dobili vakcine iz Srbije. Naprotiv, ovim činom se hvale.

Sarajevska vlada krenula je u nabavku vakcina prije gotovo tri mjeseca, ali nisu uspjeli. Ipak oštro kritikuju druge nivoe vlasti koji s ipak nabavili određeni broj vakcina.

DEBLOKADA.COM