Možemo uraditi zamišljeno

EKONOMIJA

ZENICA ĆE PRODISATI! Do kraja godine čak 95 posto manje prašine iz Čeličane

ArcelorMittal u Zenici ubrzo će smanjiti emisiju prašine za čak 95 posto na konvertorima u pogonu Čeličane. To su potvrdili i izvožači ovog zahtijevnog posla.

– Nema problema u radovima, zbog toga se očekuje da filter koji je u izgradnji bude u potpunosti instalirani do kraja ove godine, kaže Mateo Tomić iz italijanske firme Eko plant koja je glavni izvođač radova.

Tomić dodaje da je ovaj posao zahtijevan jer se izvodi na nekoliko tačaka i to u vrijeme dok se odvija proizvodnja u Mittalu. Riječ je o projektu sekundarnog otprašivanja u navedenom pogonu. Po riječima stručnjaka, ovo je najkritičnija zona sa ekološkog i zdravstvenog aspekta zbog čestih i enormnih ispuštanja otrovnih i zagađujućih tvari.

Vrijednost ovih radova je 11 miliona maraka.

Iz ove kompanije navode da je u 2018. godini pokrenut i drugi projekat zaštite okoliša i smanjenja emisija prašine iz fabrike: ugradnja drugog hibridnog filtera na Aglomeraciji na mašini broj 6. Ovaj projekat je nastavak saradnje sa kompanijom koja je pokrenula prvi hibridni filter u svijetu prošle godine. Realizacija ovog, zajedno sa prethodnim projektom, će dovesti do smanjenja emisija prašine na vrijednost ispod 10 mg/Nm3, što je čak bolje i od evropskih normi. Podjećaju da je granica u Bosni i Hercegovini 50 mg/m3 i da ovi filteri nude značajno bolje rezultate nego što je propisano domaćim zakonodavstvom. Očekuje se da će emisije prašine sa mašine broj 6 biti za deset puta manje nakon završetka ovog projekta krajem oktobra 2019. godine.

DEBLOKADA.COM

Radovi na ugradnji filtera, pogon Čeličane