ZAHIRAGIĆ UPOZORAVA! U toku je agresija na integritet izbornog procesa

Član predsjedništva SDA Haris Zahiragić, reagirao je povodom posljednjih informaca o izbornom procesu u okviru Lokalnih izbora 2020. Po njemu, Centranlna izborna komisija BiH učinila je nekoliko grešaka koje idu na štetu brojnim članovima bošnjačke zajedniei u iseljeništvu, a koji su imali namjeru glasati u mjestima odakle su prognani. Zahiragićevu poruku CIK-u i javnosti prenosimo u cjelosti:
Među odbijenim prijavama za glasanje putem pošte u Srebrenici, nalazi se veliki broj izbjeglih lica. Kao razlog odbijanja iz CIK-a su naveli da navedena lica nisu dostavila potvrde o prebivalištu, a koje kao izbjegla lica nisu bila ni dužna dostaviti prema pozitivno-pravnim propisima, nego je CIK bio dužan po službenoj dužnosti izvršiti uvid u Popis iz 1991. i utvrditi sve relevantne činjenice.
U prilog tome ide i informacija da je određenom broju lica u istom statusu i sa istim dokazima prihvaćena prijava. Dakle, uposlenici CIK-a koji su zaprimali prijave različito su postupali u istim situacijama što se nije smjelo desiti.
Također, određeni broj prijava za glasanje putem pošte nisu nikako obrađene, to jeste nisu niti prihvaćene niti odbijene. Da stvari nisu nimalo naivne, govori i podatak da su se određeni ljudi bošnjačke nacionalnosti lično prijavili za glasanje putem pošte iz država zapadne Evrope, a da su onda njihove prijave – zloupotrebom ličnih podataka, ponovljene, ali ovaj put iz Srbije, i to na fiktivne adrese u mjestima gdje ne živi niti jedan Bošnjak.
Paralelno sa tim aktivnostima na terenu policija entiteta RS poziva građane Srebrenice koji na svojoj adresi imaju više prijavljenih, a sve sa ciljem zastrašivanja građana porijeklom iz Srebrenice – žrtava Genocida, da odustanu od političke borbe za svoje rodno mjesto.
Slična je situacija i sa prijavama u Stocu, gdje značajan broj prijava građana bošnjačke nacionalnosti uopšte nije tretiran, kao da se nisu ni desile, dok je veliki broj sumnjivih prijava iz Hrvatske bez problema prihvaćen. U Jajcu i nekim drugim mjestima, također, prihvaćen je ogroman broj sumnjivih prijava za glasanje putem pošte.
Na sceni je agresija na integritet izbornog procesa u Bosni i Hercegovini, putem izbornog inžinjeringa i fiktivnih prijava, a provode je političke snage iz države u saradnji sa susjednim državama. Pozivam CIK da otkloni sve navedene nepravilnosti, ali i da izvrši dodatne provjere rekordnog broja sumnjivih prijava iz susjednih država. Želim da vjerujem da su navedene nepravilnosti rezultat nespremnosti na obim napada na izborni postupak, a ne umišljajne aktivnosti zaostaka ranijeg rukovodstva i saziva CIK-a.

 

1+