Vrijednost dolara u odnosu na tursku liru od ponedjeljka pala za 44,2 posto

Vrijednost američkog dolara u odnosu na tursku liru u padu je od ponedjeljka i danas je dostigao 10,252, što je najniža vrijednost od 16. novembra, javlja Anadolu Agency (AA).

Početkom sedmice vrijednost dolara u odnosu na tursku liru iznosila je rekordnih 18,3674, ali je vrijednost lire počela naglo rasti nakon izjava turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana o ekonomskom programu i do sada je vrijednost dolara u odnosu na liru pala za 44,2 posto.

Trend opadanja vrijednosti dolara u odnosu na tursku liru i dalje traje i danas iznosi 10,252, što je najniža vrijednost od sredine novembra.

I vrijednost eura u odnosu na tursku liru je smanjena za 10.47 posto i trenutno iznosi 12,377.

Podsjetimo, Erdogan je u ponedjeljak poručio kako nijedan turski državljanin neće morati premještati ušteđevinu iz turske lire u stranu valutu zbog toga što će kurs biti veći. Također je najavio novu finansijsku alternativu za građane Turske kako bi ublažili brige koje se odnose na kretanja kursa.

“Turska nema ni namjeru ni potrebu da napravi ni najmanji korak unazad od slobodne tržišne ekonomije i deviznog režima“, poručio je Erdogan.