Možemo uraditi zamišljeno

KNOCK OUT

Turska: Zamrznuta imovina 770 terorista FETO/PDY, PKK/KCK-a i drugih terorističkih organizacija

U Turskoj je zamrznuta imovina 770 terorista Fetullahci/Paralelne državne strukture (FETO/PDY), PKK/KCK te ljevičarskih terorističkih organizacija koje zloupotrebljavaju vjeru, javlja Anadolu Agency (AA).

Ministarstvo trezora i finansija Republike Turske odluku je objavilo u “Službenom listu”.

U skladu s tim, u Turskoj je zamrznuta imovina za ukupno 770 terorista FETO/PDY, PKK/KCK, terorističkih organizacija koje zloupotrebljavaju vjeru i ljevičarskih terorističkih organizacija.

Među 454 terorista FETO-a kojima je zamrznuta imovina nalazi se i Adil Oksuz, koji je bio jedan od glavnih rukovodilaca pokušaja državnog udara u Turskoj u julu 2016. godine.

Na listi su i odbjegli pučisti Adem Yavuz Arslan, Atalay Candelen, Cevheri Guven, Fikret Secen, Osman Simsek, Said Sefa, Sevgi Akarcesme, Tarik Toros, Tuncay Opcin i Zekeriya Oz.

Zamrznuta je i imovina Fondacije ”Nigara” povezane s teroristima FETO/PDY.

Zamrznuta je i imovina 108 terorista PKK/KCK-a, a na listi je i Nurettin Demirtas, brat bivšeg kopredsjedavajućeg Narodne demokratske partije (HDP) Selahattina Demirtasa.

U Turskoj je zamrznuta i imovina 119 osoba iz organizacija koje zloupotrebljavaju vjeru među kojima su Hezbollah, ISIS, Al-Kaida, Vojska al-Quds, Al-Nusra i drugi.

Zaplijenjena je imovina i 89 terorista ljevičarskih terorističkih organizacija među kojima su DHKP/C, MKP, MLKP, TKP/ML, DKP/BOG i DEV-KAR.

Teroristička organizacija Fetullahci (FETO) odgovorna je za krvavi pokušaj puča u Turskoj u noći 15. jula 2016. godine.

Riječ je o terorističkoj organizaciji koju predvodi Fetullah Gulen, nastanjen u Sjedinjenim Američkim Državama, a čije izručenje je Turska formalno zatražila od SAD-a.

Članovi te terorističke organizacije godinama su namještanjem ispita napredovali u službi infiltrirajući se tako u institucije države. Potom su, najprije u decembru 2013. godine, članovi FETO-a u pravosuđu Turske kroz namješteni proces zbog navodne korupcije pokušali procesuiranje brojnih visokopozicioniranih dužnosnika.

Nekoliko godina kasnije uslijedio je i krvavi pokušaj terorista FETO-a kada su 15. jula oficiri u turskoj vojsci odani toj terorističkoj organizaciji pokrenuli puč.

Istraga u vezi s terorističkom organizacijom FETO pokazala je da se radi o globalnoj mreži koja ne predstavlja opasnost samo Turskoj, nego i svakoj drugoj zemlji u kojoj je aktivna, a na to su u više navrata i ukazali turski zvaničnici. Tokom pokušaja puča u Turskoj je poginula 251, a ranjene su 2.734 osobe.