Možemo uraditi zamišljeno

EKONOMIJA

Vlada HNK odobrila 2,5 miliona KM za pomoć turizmu i ugostiteljstvu

Vlada HNK na današnjoj je telefonskoj sjednici usvojila odluku o isplati 2,5 miliona maraka subvencija privrednim subjektima u oblasti turizma, ugostiteljstva i trgovine.

Radi se o odluci usvojenoj temeljem Zakona o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica izazvanih epidemijom koronavirusa (COVID-19) i potpori ekonomiji na području HNK, saopšteno je iz Vlade.

– Nakon što smo prije nekoliko dana usvojili odluku kojom smo za 486 privrednih subjekata koji su se prijavili i ispunili uslove unutar resora privrede, zdravstva, prosvjete i prometa, osigurali potporu u iznosu od 1.053.661 KM, danas smo za 996 privrednih subjekata koji su se na javni poziv prijavili putem resora turizma, ugostiteljstva i trgovine osigurali dodatnih 2.524.889 KM – izjavio je predsjednik kantonalne vlade Nevenko Herceg.

Dodao je kako će Vlada uskoro usvojiti i treću odluku koja će obuhvatiti sve preostale privredne subjekte koji su se javili i ispunili utvrđene uslove iz javnog poziva.

– Podsjetit ću na to kako je ovo samo dio naših napora, jer Vlada će tokom ove godine uplatiti više od 10 miliona maraka za podršku peivredi i očuvanju radnih mjesta. Svjestan u kakvoj se poziciji naši privrednici nalaze, i ovom prilikom pozivam i jedinice lokalne samouprave te federalni i državni nivo na još snažnije uključivanje kako bismo zajednički pomogli oporavak privrednog sektora i očuvanje radnih mjesta – poručio je Herceg.

Popis privrednih subjekata i iznos dodijeljenih subvencija može se pronaći na službenim internetskim stranicama kantonalne vlade.