Nezirović: Neophodna je izmjena Zakona o VSTV-u

Sudija Vrhovnog suda Federacije Bosne i Hercegovine Goran Nezirović je danas na sjednici Privremene istražne komisije Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH za utvrđivanje stanja u pravosudnim institucijama BiH govorio o stanju u bh. pravosuđu te naveo da su, po njegovom mišljenju, ključni problemi, prije svega, sistem odgovornosti, integritet i nezavisnost i borba protiv organiziranog kriminala i korupcije.

– Dakle, to su najznačajniji problemi, a imamo probleme, ali nešto manje, kad je u pitanju efikasnost sistema i kvalitet sudskog sistema – dodao je.

Po njegovim riječima, za stanje u pravosuđu najodgovornije je ono tijelo koje je po zakonu dobilo zadatak da osigura da to pravosuđe djeluje nepristrasno, nezavisno i da imamo stručnost u pravosudnom sistemu.

– Po prirodi stvari, najodgovorniji za stanje u pravosuđu je regulator, odnosno Visoko sudsko i tužilačko vijeće (VSTV). Značajan dio odgovornosti za slabosti sudskog sistema svakako snosi i zakonodavna i izvršna vlast, a dio odgovornosti snosi i međunarodna zajednica – smatra Nezirović.

Po njegovim riječima, kada je u pitanju odgovornost VSTV-a BiH, potpuno je jasno da je ta institucija, čiji je i on član, „već nekoliko godina u ozbiljnoj krizi i može se reći da je na određen način i dezorijentisana“.

– Prva mjera reformska, koja nije samo reformska mjera, nego je uslov za dalju reformu pravosuđu, je izmjena Zakona o VSTV-u, a s druge strane izmjena ponašanja samih članova Vijeća.

Kada je u pitanju novi zakon o VSTV-u, bilo bi dobro, i već na toj tački će se vidjeti da li zaista postoji stvarna i ozbiljna reformska volja, da se prije svega u roku od nekoliko mjeseci, najkasnije do kraja ove godine, usvoje hitne izmjene Zakona o VSTV-u – ističe Nezirović.

Napominje da bi te izmjene, prije svega, podrazumijevale izmjene koje se tiču odgovornosti članova VSTV-a, rješavanje pitanja sukoba interesa članova VSTV-a, neke odredbe o disciplinskoj odgovornosti, način glasanja…

Istaknuo je da bitno da se usvoje odredbe o finansijskim izvještajima, odnosno imovini i materijalnim interesima sudija i tužilaca, nosilaca pravosudnih funkcija.

– To će biti test za zakonodavnu i izvršnu vlast da li zaista postoji ozbiljna reformska volja – smatra Nezirović.

Kaže da vraćanje povjerenja javnosti, jačanje integriteta i odgovornosti pravosuđa „treba da počne s provjerom imovine, da bi se na taj način otklonile bilo kakve sumnje u koruptivne rizike u okviru pravosudne zajednice, koja treba da vodi borbu protiv organiziranog kriminala i korupcije“.

Nezirović smatra da su to hitne mjere koje bi trebalo odmah usvojiti, a nakon toga pristupiti donošenju novog sveobuhvatnog zakona o VSTV-u.

Napominje kako bi bilo dobro kada bi on mogao biti donesen do kraja iduće godine, ali sumnja da taj posao neće biti završen za nekoliko godina.

Nezirović je u svom obraćajnju istaknuo i da je neophodno brzo usvojiti revidiranu strategiju za rad na predmetima ratnih zločina, „da bi se manje složeni predmeti dali na procesuranje entitetskim sudovima“.

– Jer bez te mjere i bez usvajanje te strategije mi nećemo predmete ratnih zločina završiti do 2030. godine s ovakvim tempom rada – smatra Nezirović.

On se osvrnuo i na problem korupcije i organiziranog kriminala.

– Svi međunarodni izvještaji pa i domaći govore da je stepen raširenosti korupcije u BiH izuzetno visok. To je samo pokazatelj da su zakazali svi, i preventivni i represivni mehanizmi za borbu protiv korupcije – kazao je Nezirović.

On smatra da je za reformu u oblasti pravosuđa potreban reformski program, politička volja, kompetentnost reformatora, novac i vrijeme.

– U nekim segmentima reforma će biti teška, dugotrajna, ali negdje možemo postići rezultate veoma brzo – smatra Nezirović.

Što se tiče međunarodne zajednice, za koju je rekao da snosi dio odgovornosti, kazao je da je međunarodna zajednica uložila ovdje enormna sredstva.

– Nemam nikakvu dilemu da su to naši prijatelji. Mislim da evropske vrijednosti i evrpski standardi nemaju alternativu i da su naš jedini put evropske integracije – kazao je Nezirović.

Dodao je da ono što on prigovara međunarodnoj zajednici, to je nekada nedovoljna odlučnost.

– U posljednje vrijeme vidimo da ambasade zemalja Kvinte zaista odlučno reaguju, izdaju pravovremena i pravilna saopćenja, vrlo odlučna. Djeluje i PIC. Mislim da bi Delegacija EU ipak trebala da bude transparentnija u svom radu, mislim da treba da bude jasnija u svojim preporukama. Mislim prije svega, da je to do nas. Mi se moramo nametnuti kao partneri – istaknuo je Nezirović.

Mi moramo, dodao je on, biti aktivan sudionik reforme, mi moramo biti partner reforme i subjekt reforme.

– Reforma pravosuđa je nemoguća bez saradnje, reformu pravosuđa ne može provesti ni samo Vijeće, niti Ministarstvo pravde. Bez zakonodavne i izvršne vlasti mi to ne možemo uraditi. Bez te prave saradnje, mi smo točkovi koji se okreću, a ništa ne pokreću – kazao je Nezirović.

 

0