Možemo uraditi zamišljeno

NAROD GOVORI

Umjesto da ih uče kako očuvati BiH, srednjoškolce nam vode na beskorisne performanse

Nije bilo davno kada su se njihovi vršnjaci borili za Bosnu i Hercegovinu, neki čak i noseći pušku. Ako ništa, prethodne generacije znale su ko razara Bosnu i njihovu budućnost. Snažno su upirali prstom u one koji su pravili mrak u njihovim mladim životima.

Okupljanje u Sarajevu povodom 17. oktobra Međunarodnog dana srednjoškolaca, pokazuje da su nam nove generacije nesvjesne. Kao da ih je neko uvezao iz Finske. Nije bilo očekivati da teenageri šalju teške političke poruke, ali nije im na čast ni praznina riječi koje su uputili. ‘Dosta nam je mraka’, uopćeno, bez smisla i svrhe, takve su njihove poruke sa okupljanja u centru grada. Ne, oni nisu više u godinama koje nam dozvoljavaju da se ne obaziremo na njihovo ponašanje i ulogu u društvu. Oni su u dobu kada se ličnost struktuira i usmjerava. Iako jedna šetnja i bezvezno mahanje mobitelima nisu pokazatelj njihovih kapaciteta i stavova, najmanje što se može učiniti je da se i njih i roditelje upozori da se manu ovakvih ispraznih aktivnosti.

Kaže ‘dosta nam je mraka’ a pored ovog beskorisnog ‘aktivizma’ po cijele dane sjede po degeneričnim nargila barovima cuclaju crijevo i listaju Instagram pritom ne znajući ni sa kim sjede, jedan je od online komentara na ovu vijest.

Umjesto da su svjesni barem krucijalnih problema u BiH, kao što su pozivi na podjelu zemlje i ukidanje državnih institucija, negiranje genocida i ostalih ratnih zločina, srednjoškolci su upućivali fraze i u Sarajevu upalili svjetla na mobitelima. Djeluje kao da ove generacije nisu odgojene i naučene na našoj historiji i tradiciji. Ostavljaju utisak da su nemaju kontakt sa bliskom prošlošću i sadašnošću. Kao da su ovdje uvezeni sa Islanda. Njihovi stavovi, bez okusa i mirisa, neprihvatljiva infantilnost čak i za njihove godine, otvaraju pitanje ko će se sutra boriti za BiH i ponijeti i u toj borbi iskoristiti iskustvo prethodnih generacija. Paleći mobitele, bez imenovanja i lociranja mraka, neće moći odgovoriti zadatku očuvanja i izgradnje BiH.

Najopasnije je ako ovi mladi ljudi sutra budu njeni neprijatelji, a da toga i ne budu svijesni. Nešto poput aktivista silnih organizacija civilnog društva. To će postati kada budu kritikovali sve i svašta, programirani da im kritikovanje bude imidž, ali bez sposobnosti da prepoznaju najkrupnije probleme i njihove nosioce.

Umjesto na ovakve isprazne i nebitne skupove, pozivamo roditelje u BiH da ovoj djeci udahnu što više ljubavi za BiH, da je ne nazivaju mrakom, već da nauče prepoznati onog ko želi stvoriti mrak. Uostalom, da im kažu koje pucao na ovu zemlju, kako je nastala Republika Srpska, a i to ko, gdje i zašto njihovim vršnjacima ne dozvoljava učenje bosanskog jezika. Ako su nam mlade generacije pametne i bolje od starijih, onda ovo moraju znati.

Znaju li naša djeca zašto imamo tri državna predsjednika? Da bi to kritikovali, moraju biti naučeni otkuda nam takva stvarnost.

DEBLOKADA.COM