Možemo uraditi zamišljeno

KNOCK OUT

U sedam turskih gradova uhapšeno 25 pripadnika FETO-a

Najmanje 25 osoba uhapšeno je u sedam turskih gradova u okviru istrage protiv infiltriranih elemenata terorističke organizacije FETO unutar policijskih struktura Turske, javlja Anadolu Agency (AA).

U okviru istrage koju provodi Republičko tužilaštvo u gradu Nigde uhapšeno je 25 osoba za koje je utvrđeno da su povezane s terorističkom organizacijom FETO.

Devet osumnjičenih, čija je kriminalistička obrada završena, prošli su ljekarske kontrole te proslijeđeni sudu.

Akcija hapšenja, osim u gradu Nigde, provedena je u Konyi, Kayseriju, Adani, Hatayu, Ankari i Antaliji. Svi uhapšeni pripadnici FETO-a su ranije suspendovani iz policijske službe.

Teroristička organizacija Fetullahci (FETO) odgovorna je za krvavi pokušaj puča u Turskoj u noći 15. jula 2016. godine.

Riječ je o terorističkoj organizaciji koju predvodi Fetullah Gulen, nastanjen u Sjedinjenim Američkim Državama, a čije izručenje je Turska zvanično zatražila od SAD-a.

Članovi te terorističke organizacije godinama su, namještanjem ispita, napredovali u službi, infiltrirajući se tako u institucije države. Potom su, najprije u decembru 2013. godine, pristalice FETO-a u pravosuđu Turske montiranim procesom o navodnoj korupciji pokušali procesuirati brojne visoke zvaničnike.

Nekoliko godina kasnije uslijedio je i krvavi pokušaj državnog udara terorista FETO-a, odnosno pokušaj puča kojeg su izveli oficiri koje je FETO infiltrirao u tursku vojsku.

Istraga u vezi s terorističkom organizacijom FETO pokazala je da se radi o globalnoj mreži koja ne predstavlja opasnost samo Turskoj, nego i svakoj drugoj zemlji u kojoj je aktivna. Na to su u više navrata i ukazivali turski zvaničnici. Tokom pokušaja puča u Turskoj poginula je 251, a ranjeno oko 2.200 osoba.