Možemo uraditi zamišljeno

VIJESTI

U KS od petka navečer do ponedeljka ujutru zabrana rada većine poslovnih subjekata

Vlada Kantona Sarajevo je, zbog kontinuiranog pogoršanja epidemiološke situacije u KS, donijela odluku kojom se od petka, 12. marta u 20.00 sati pa do ponedjeljka, 15. marta do 07.00 sati zabranjuje rad svim poslovnim subjektima izuzev djelatnostima koje se bave prodajom prehrambenih proizvoda, apoteka, benzinskih pumpi, zdravstvenih ustanova, javnog prijevoza – saopćio je premijer KS Edin Forto.

Odluka je donesena nakon cjelodnevnog zasjedanja, na prijedlog Kriznog štaba Ministarstva zdravstva za praćenje i analizu situacije izazvane koronavirusom.

Forto je dodao da je ugostiteljskim objektima u navednom periodu dozvoljena isključivo djelatnost dostave hrane i to do 23.00 sata. Sportska takmičenja i treninzi na otvorenom su dozvoljeni tokom trajanja propisane zabrane, ali bez publike. Također je naglasio da su sve ranije saopštene mjere i dalje na snazi.

Ta odluka donesena je temeljem analize Kriznog štaba. Ministar zdravstva Haris Vranić istaknuo je podatak da je samo u prvih sedam dana marta bilo više pacijenata u COVID ambulantama, nego tokom cijelog februara, saopćeno je iz Službe za press i protokol KS.

– Novi soj brzo se širi, za pet dana se razvija teška klinička slika, a sve češće i među pacijentima mlađe životne dobi. Svaki treći testirani građanin je pozitivan na COVID – rekao je ministar Vranić, iznoseći podatak da su bolnički kapaciteti puni i da je u njima trenutno smješteno 429 COVID pacijenata.

Prema procjenama Kriznog štaba, u narednih 15 dana potrebno je osigurati kapacitete za zbrinjavanje COVID pacijenata, zbog čega će biti otvorena privremena COVID bolnica sa 100 kreveta.

– Ne može Kanton Sarajevo kontrolisati kretanje u Bosni i Hercegovini. Zato pozivamo federalni nivo vlasti da hitno donese mjere kojim će se spriječiti širenje koronavirusa na području FBiH, a državni nivo vlasti da uvede PCR testiranje za sve koji ulaze u našu zemlju – rekao je premijer Forto.

Najavio je da će se i dalje svakodnevno pratiti epidemiološka situacija.

– Procjena struke je da su za širenje virusa najriskantniji periodi tokom neradnih dana, odnosno tokom vikenda, kada svjedočimo najvećem broju okupljanja i interakcije među ljudima. Zato je ova mjera i donesena. Ukoliko se svi budemo pridržavali donesenih mjera, možda ćemo već u narednoj sedmici broj novozaraženih staviti pod kontrolu – zaključio je Forto.