Novalić: Moramo sačuvati svoju kulturu, razvijati ekonomiju i čuvati državu pod svaku cijenu

Povodom Dana državnosti Bosne i Hercegovine večeras je u Saarbueckenu u Njemačkoj održana manifestacija „Jedina zauvijek“ u organizaciji Centra za dijasporu “Mreža” i IKC Saarbuercken.

Ovo je jedna od niza manifestacija održanih u Njemačkoj, Belgiji i Luxembourgu, a u susret 25. novembru – Danu državnosti Bosne i Hercegovine.

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić, kao specijalni gost, održao je centralni govor u kojem je naglasio da se svaka uspješna zajednica oslanja na tri stuba.

„Prvi stub je kultura u širem smislu. Ona predstavlja našu unutrašnjost, da kažem dušu. Kroz kulturu crpimo izvore identiteta i tradicije. Za našu dijasporu tu se posebno ističe jezik  kojeg je potrebno posebno njegovati da se ne izgubi komunikacijski kanal i kontakt s domovinom. Drugi stub je ekonomija. Ona je naše tijelo, da kažem stomak. Ekonomija nas hrani i osigurava dostojan život. Mi, u našoj dijaspori, vidimo naše uspješne privrednike i snažne zajednice, koje su, praktično, osigurale samoodržive sisteme. Kroz zajedništvo i udruživanje motiviranih pojedinaca širom dijaspore izgrađena je nevjerojatna infrastruktura u kojoj se praktikuje i vjerski i kulturni život. Kultura ne može bez uspješne ekonomije, ali ni obrnuto jer vi možete vidjeti da sve jake nacije preko brendiranja svoje kulture šire i polja ekonomske moći. Treći stub je država. Ona je okvir, ona je i temelj i konstrukcija. Kuća bez temelja i stubova ne može postojati. Ona se ruši na malo jačem povjetarcu“, rekao je Novalić.

Federalni premijer je prisutnim predstavio ekonomske pokazatelje za Federaciju BiH s posebnom analizom za periode prije i nakon pandemije uzrokovane koronavirusom.

Novalić je predstavio i nove zakone koji će u mnogome olakšati ulaganje i poslovanje svim kompanijama uključujući i one koje naši ljudi iz dijaspore budu otvarali u zemlji svog porijekla.

„Želimo li se uspješno nositi sa svim izazovima u budućnosti moramo sačuvati svoju kulturu, razvijati svoju ekonomiju i čuvati svoju državu pod svaku cijenu. Na tome nam dijaspora može pomoći. Ako dopustimo da se naše veze prekinu, ako ih nećemo njegovati, tada ćemo nažalost pristati na rezultate etničkog čišćenja provedenog tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu. Osjetio sam i vidio svojim očima u ovim posjetama da naša dijaspora neće pristati na stanje koje nam je nametnuto ratom“, naglasio je Novalić.

Na manifestaciji su govorili i poslanik u Narodnoj skupštini RS Senad Bratić, delegat u Vijeću naroda RS Samir Baćevac, načelnici Općine Jajce Edin Hozan, Općine Sanski Most Faris Hasanbegović, te predsjednici Centra za dijasporu „Mreža“ i UO Centra, Adis Tanović i Filip Mursel Begović.