Možemo uraditi zamišljeno

EKONOMIJA

U KPZ Zenica uz finansijsku podršku TIKA-e otvoren pogon šivaonice

U Kazneno-popravnom zavodu Zenica danas je svečano otvoren pogon šivaonice za koju je mašine i opremu osigurala Turska agencija za koordinaciju i saradnju (TIKA), javlja Anadolu Agency (AA).

Presijecanjem vrpce pogon šivaonice zvanično su otvorili potpredsjednik TIKA-e Mahmut Cevik, ministar za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Zeničko-dobojskog kantona Spahija Kozlić i direktor KPZ Zenica Redžo Kahrić.

Kahrić je tom prilikom u obraćanju prisutnima izrazio zahvalnost TIKA-i na realizaciji ovog značajnog projekta za osuđenike, ali i širu zajednicu.

“Ovaj projekat će svakako doprinijeti resocijalizaciji korisnika šivaone. Ovim projektom smo u mogućnosti da zaposlimo veći broj osoba. Značaj projekta je i taj što ima efekat povećanja broja radno angažovanih ljudi. Ovim će osuđenici sebi obezbijediti novčana sredstva kao i pomoć svojim porodicama“, kazao je Kahrić, te dodao da njihova saradnja s TIKA-om traje odranije.

“TIKA je za ovu šivaonu osigurala 60 šivaćih mašina. Trenutno se ovdje šiju odijela za osuđene osobe, zaštitne maske, posteljine i drugo“, dodao je Kahrić.

Istakao je da planiraju da se za godinu dana proizvodi koji budu proizvedeni u šivaoni nađu na tržištu.

Osuđenici koji budu radili u pogonu šivaone moći će mjesečno zaraditi i do 300 KM za taj posao.

Ministar za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Zeničko-dobojskog kantona Spahija Kozlić izjavio je da Turska brojnim projektima pomaže ljudima u Bosni i Hercegovini.

“Republika Turska ostavlja duboke tragove tako što pomaže Bosni i Hercegovini i još više širi prijateljstvo dvije zemlje. Zajedno s turskim ogranizacijama radimo i mnoge druge projekte te na taj način širimo prijateljstvo. Puno je oblasti u kojima prijateljski narod Turske pomaže Bosni i Hercegovini“, kazao je Kozlić.

Potpredsjednik TIKA-e Mahmut Cevik podsjetio je da TIKA od 1995. godine, odnosno već 26 godina djeluje u Bosni i Hercegovini.

“Brojnim projektima pružamo podršku razvoju Bosne i Hercegovine. TIKA trenutno ima urede u 62 zemlje i djelujemo na pet kontinenata. Ovdje je danas otvoren proizvodni pogon koji ima ekonomsku i edukativnu korist. Ovo nam je prvi ovakav projekat u jednom zatvoru na Balkanu“, rekao je Cevik.

Istakao je da je ova organizacija u proteklom periodu realizovala na hiljade projekata u zemljama regije Balkana, te da će nastaviti sa projektima i u budućnosti.

“TIKA je dosad u zemljama Balkana provela brojne projekte u obrazovnim inistitucijama, u zdravstvu kao i projekte s ciljem ekonomskog osnaživanja. Ali mislim da nam je ovo jedan do najzanimljivijih projekata. Nadam se da će korisnici ovog projekta svojim radom doprinijeti svojim porodicama i ekonomiji regije“, kazao je Cevik, te poručio osuđenicima da budu strpljivi i da uvijek vjeruju u bolju i svjetliju budućnost.

Nakon obraćanja prisutni su obišli pogon šivaonice gdje su zatvorenici za mašinama za šivenje pokazali vještine i znanje, a prikazani su i odjevni predmeti koje su ranije proizveli.

TIKA je donirala kompletnu opremu za pogon šivaone u kojem će moći raditi do 100 osuđenika KPZ Zenica. Glavni cilj projekta je rehabilitacija osuđenika KPZ Zenica, njihovo stručno usavršavanje i proizvodnja.

Pored rehabilitacije zatvorenika, u šivaoni je pokrenuta i proizvodnja odjeće i uniformi u prvoj fazi za potrebe korisnika KPZ-a, a u budućnosti je planirana proizvodnja i za druge institucije i tržište.

U ovom momentu osigurana je ekonomska korist za oko deset posto osuđenika KPZ Zenica.

U Kazneno-popravnom zavodu Zenica trenutno se nalazi oko 600 zatvorenika.