Možemo uraditi zamišljeno

EKONOMIJA

BOSANSKI TIGROVI! U Tešnju se godišnje obrne dvije milijarde maraka

Udruženje privrednika Biznis centar Jelah-Tešanj okuplja 225 članica i bilježi godišnji bruto promet od dvije milijarde maraka.

Ovo je rečeno prilikom posjete delegacije Zeničko-dobojskog kantona ovom udruženju.

Iako su u Tešnju tradicionalno najzastupljeniji sektor automobilske i metalske industrije, u posljednje vrijeme sve je jači prehrambeni, ali i sektor tekstila, kože i obuće, koji, uprkos činjenici da je riječ o niskoakumulativnoj grani, bilježi sve bolje rezultate.

– Ja bih tekstilnu industriju uporedio s metalskom. Optimista sam i po pitanju tekstila i samih kupaca i posla. Mi smo sebi osigurali za narednih pet godina i posao i kapacitete i kupca – rekao je Adem Handžić, direktor je jedne tekstilne kompanije iz Tešnja.

Uz više infrastrukturnih i projekata usmjerenih na poboljšanje poslovnog ambijenta, privrednici iz Tešnja su tokom sastanka insistirali da vlast bude efikasniji servis privredi, ali i da se poradi na pravičnijoj primjeni pojedinih zakonskih rješenja koja direktno utiču na poslovanje i reinvestiranje, javila je Federalna televizija.

– Razgovarali smo o realizaciji poreza na dobit s obzirom na to da je u 2019. godini općina Tešanj, odnosno privredni subjekti, po osnovu poreza na dobit izdvojili oko deset miliona KM i po tome je broj jedan u kantonu – ističe Senad Brka, predsjednik Udruženja privrednika Biznis centar Jelah-Tešanj. Zeničko-dobojski, Tuzlanski i Sarajevski kanton, vodeći su izvoznici u Federaciji BiH, pri čemu je ZE-Do kanton na prvom mjestu mjereno po “glavi stanovnika”. Ukupni godišnji izvoz ZE-DO kantona premašuje 1,7 milijardi KM.