Možemo uraditi zamišljeno

EKONOMIJA

ZA NE DAJ BOŽE! Tvornica oružja i municije Igman radi punom parom

Na svečanoj akademiji povodom obilježavanja 70. godišnjice poslovanja, kompanija za proizvodnju oružja i streljiva „Igman“ d.d. Konjic potpisala je ugovore višemilionske vrijednosti sa partnerima iz Sjedinjenih Američkih Država (5,5 miliona dolara) i Egipta (1,5 miliona eura).

Direktor „Igmana“ Đavid Muratbegović je zbog toga izrazio zadovoljstvo te istaknuo da kompanija gotovo cjelokupnu proizvodnju plasira na strana tržišta, odnosno da izvozi na sve kontinente, u više od 50 zemalja svijeta.

Takav uspjeh, naglasio je, moguće je ostvariti profesionalnim radom zasnovanim na poslovnoj filozofiji gdje se povjerenje gradi i uspjeh postiže uvažavanjem tržišnih zakonitosti.

– ‘Igman’ je danas kompanija koja ostvaruje svoje kratkoročne i dugoročne poslovne ciljeve. Za ‘Igmanov’ uspjeh zaslužni su, prije svega, zaposlenici u svim sektorima – kontrole, proizvodnje i marketinga, a kojih danas ima 1.263. Ponosan sam što sam na čelu kolektiva koji baštini multikulturalnost i toleranciju, kolektiva gdje je čovjek, radnik na prvom mjestu, kolektiva koji jedobro organizovan, vitalan i strateški usmjeren i proslavlja 70 godina postojanja. Veliko poštovanje izražavam za ljude koji su utemeljili fabriku, za ljude koji su radili i sada rade i sve koji su ‘Igman’ vodili proteklih sedam decenija – rekao je Muratbegović.

Kompanija planira novu liniju municije kalibra 7, 62 puta 51 mm u vrijednosti 10,5 miliona eura koja će, prema očekivanjima, biti puštena u promet u ovoj godini. Najavio je to direktor Muratbegović.

– To je velika postojanost. Vlada Federacije BiH je apsolutno odlučna da nastavi podupirati fabrike namjenske industrije. ‘Igman’ proizvodi dvostruko više sada nego u vremenu prije rata i s tim smo izuzetno zadovoljni. Mislimo da iza novih linija treba u upotrebu staviti nove moderne tehnologije i materijale, te novu generaciju razvojnih inžinjera – kazao je premijer FBiH Fadil Novalić.

Ukazao je i na činjenicu da „Igman“ obavljajući svoju djelatnost pruža sigurnost u državi.

Govoreći o profitu, direktor Muratbegović kaže da je prošle godine iznosio oko 143 miliona eura, a ove godine očekuju da se poveća za milion i po.