Turska tokom 2020. u odbrambenoj industriji ostvarila izvoz od 2,3 milijarde dolara

Izvoz u sektoru odbrambene i vazduhoplovne industrije Republike Turske u 2020. godini dostigao je 2,3 milijarde dolara, javlja Anadolu Agency (AA).

Prema podacima Unije turskih izvoznika (TIM), izvoz u ovom sektoru smanjen je za 16,8 posto u odnosu na 2019. godinu.

Navodi se da je pad u sektoru zabilježen prvenstveno zbog prekida u proizvodnji, opskrbi i logističkim procesima izazvanim ograničenjima uvedenim u borbi protiv širenja pandemije COVID-19 kao i zbog preusmjeravanja prioriteta zemalja na zdravstvene mjere i politike.

Udio sektora odbrambene i vazduhoplovne industrije u ukupnom izvozu Turske iznosio je 1,3 posto, dok je kilogramska vrijednost izvoza u ovom sektoru iznosila oko 48 dolara.

Sjedinjene Američke Države (SAD) bile su glavno izvozno tržište Turske u sektoru odbrambene i vazduhoplovne industrije sa 784,2 miliona dolara u 2020. godini, što je četiri posto manje nego godinu ranije.

Nakon SAD-a slijedi Azerbejdžan u koji je Turska prošle godine ostvarila izvoz u vrijednosti od 260,8 miliona dolara u sektoru odbrambene i vazduhoplovne industrije, što je 194 posto više u odnosu na 2019. godinu.

Na trećem mjestu su Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE) u koje je Turska prošle godine u istom sektoru ostvarila izvoz od preko 200,2 miliona dolara, a potom slijede Njemačka sa 157,6 miliona, Indija 127,2 miliona, Oman 74,4 miliona, Pakistan 67,3 miliona, Katar 44,5 miliona, Velika Britanija 41,4 miliona i Holandija sa 40,7 miliona dolara.

Turska je prošle godine u sektoru odbrambene i vazduhoplovne industrije ostvarila izvoz od preko 10 miliona dolara u ukupno 26 zemalja.

Među tim zemljama nalaze se Bahrein, Indonezija, Rusija, Gana, Francuska, Ukrajina, Saudijska Arabija, Italija, Kolumbija, Uganda, Somalija, Mađarska, Tunis, Mali, Brazil, Meksiko, Iran, Čile, Australija i Grčka.

0