Možemo uraditi zamišljeno

VIJESTI

Više hiljada demonstranata se okupilo ispred Capitol Hilla, upali su u zgradu

Pod uticajem američkog predsjednika Donalda Trumpa, više hiljada demonstranata se okupilo ispred Capitol Hilla i pokušalo je upasti u zgradu.

Nacionalna garda je poslana kako bi protjerala demonstrante iz zgrade.

Prije toga, demonstranti su upali u zgradu Senata, ali ih je policija brzo istjerala.

Demonstranti su se okupili u vrijeme kada Kongres zasjeda kako bi potvrdio glasove Elektorskog koledža i Joe Bidena kao predsjednika.

Ranije danas, Trump je rekao pristalicama da nikada neće priznati pobjedu Joe Bidena, tvrdeći bez dokaza još jednom da je došlo do izborne prevare.

– Nikada nećemo odustati, nikada nećemo priznati poraz – rekao je Trump tokom skupa financiranog kampanjom na parku Ellipse u blizini Bijele kuće nedugo prije upada demonstranata u Capitol Hill.

Jedna demonstrantkinja je upucana u Capitol Hillu. Nakon nekoliko sati, ona je podlegla ranama. Pucnjava se dogodila malo poslije 15.00 sati po lokalnom vremenu. Izvještaji s lica mjesta tvrde da su demonstranti koji su upali u Capitol Hill naoružani.

Još jedan 24-godišnjak je u teškom stanju nakon što je pao sa zida zgrade visokog 30 metara. On je prevezen u bolnicu i navodno je u kritičnom stanju. Nekoliko drugih demonstranata također je zatražilo liječničku pomoć.

Policija je nakon nekoliko sati preuzela kontrolu nad Capitolom. Nešto poslije 13 sati po lokalnom vremenu u srijedu stotine demonstranata progurali su se kroz barikade postavljene duž zgrade Capitola, gdje su se sukobili s policajcima, a neki su policajce nazivali “izdajnicima” jer rade svoj posao, prenio je CNN.

Gradonačelnica Washingtona je najavila uvođenje policijskog sata od 18 sati po lokalnom vremenu. Iako je policijski sat u međuvremenu stupio na snagu neki demonstranti odbijaju poštovati tu odluku i dalje stoje u blizini policijskih barikada.