Možemo uraditi zamišljeno

KNOCK OUT

TURSKA! Izrečene presude protiv FETO-a zbog pokušaja zauzimanja aerodroma “Sabiha Gokcen“

Sud u Istanbulu izrekao je presude za 24 optuženika u ponovljenom suđenju u kojem se terete za umiješanost u pokušaj zauzimanja istanbulskog aerodroma “Sabiha Gokcen“ tokom osujećenog pokušaja vojnog udara kojeg je 15. jula 2016. godine izvela teroristička organizacija FETO, javlja Anadolu Agebcy (AA).

Završno ročište i izricanje presuda održano je u sudnici kod kazneno-popravnog zavoda u Silivriju, a prisustvovali su optuženi i njihovi advokati, s tim da je nekolicina optuženih prisustvovala posredstvom videokonferencije iz zatvora.

Na početku ročišta optuženi su se ponovo izjasnili da su nevini i tražili su oslobađajuće presude, a potom je sudsko vijeće objavilo presude.

Bivšem poručniku turske vojske Cemilu Esenu izrečena je zatvorska kazna u trajanju od 17 godina zbog saučesništva u pokušaju rušenja ustavnog poretka u Turskoj, a sudsko vijeće mu je kaznu smanjilo na 14 godina i dva mjeseca zbog ponašanja i stavova koje je pokazao tokom suđenja i pritvora.

Bivši poručnik Ugur Can Bekhan i bivši podoficir Sinan Torunoglu su za slične optužbe dobili zatvorske kazne u trajanju od po 15 odnosno 13 godina i četiri mjeseca.

Trojici osuđenika produžen je pritvor sve dok presude ne postanu pravosnažne.

Sud je preostalom 21 optuženiku, a svi su bivši narednici, izrekao zatvorske kazne u trajanju od po 12 i pol godina. Riječ je o osuđenicima koji su u pritvoru već proveli skoro četiri i pol godine pa im je sud ukinuo mjere pritvora do izricanja pravosnažnih presuda.

Istanbulski 23. Krivični sud je u tom slučaju prvo suđenje okončao izricanjem presuda 29. novembra 2017. godine. U prvobitnom suđenju je osam od 28 opruženika osuđeno na višestruke doživotne zatvorske kazne, a preostalih 20 optuženika osuđeno je na doživotne zatvorske kazne.

Presude je potvrdio regionalni sud u Istanbulu, a Vrhovni apelacioni sud (Yargitay) je potvrdio višestruke doživotne zatvorske kazne izrečene četvorici osuđenika, dok je za preostalih 24 osuđenika naredio ponavljanje suđenja po optužbama za pomaganje, odnosno saučesništvo u pokušaju rušenja ustavnog poretka i drugih tačaka optužbe.

Teroristička organizacija Fetullahci (FETO) odgovorna je za krvavi pokušaj puča u Turskoj u noći 15. jula 2016. godine.

Riječ je o terorističkoj organizaciji koju predvodi Fetullah Gulen, nastanjen u Sjedinjenim Američkim Državama, a čije izručenje je Turska zvanično zatražila od SAD-a.

Članovi te terorističke organizacije godinama su, namještanjem ispita, napredovali u službi, infiltrirajući se tako u institucije države. Potom su, najprije u decembru 2013. godine, pristalice FETO-a u pravosuđu Turske montiranim procesom o navodnoj korupciji pokušali procesuirati brojne visoke zvaničnike.

Nekoliko godina kasnije uslijedio je i krvavi pokušaj državnog udara terorista FETO-a, odnosno pokušaj puča kojeg su izveli oficiri koje je FETO infiltrirao u tursku vojsku.

Istraga u vezi s terorističkom organizacijom FETO pokazala je da se radi o globalnoj mreži koja ne predstavlja opasnost samo Turskoj, nego i svakoj drugoj zemlji u kojoj je aktivna. Na to su u više navrata i ukazivali turski zvaničnici. Tokom pokušaja puča u Turskoj ubijena je 251, a ranjeno oko 2.200 osoba.