Možemo uraditi zamišljeno

KNOCK OUT

Političari pozivaju građane da ljetuju u Bosni i Hercegovini

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić prokomentirao je u četvrtak uvođenje obvezne mjere 14-dnevne samoizolacije za putnike koji u Republiku Hrvatsku ulaze iz Bosne i Hercegovine.

– Nismo slučajno danas ovdje na jugu Hercegovine. U svijetlu ove politike iz Hrvatske, pozivam sve naše obitelji koji imaju namjeru ljetovati da ljetuju u svojoj državi. Imamo tu u našoj blizini more. Samo je pitanje tjedna kada će biti pušten tunel Žaba koji omogućava da od Mostara do Neuma, bez prelaska granica, dođemo za oko jedan sat – kazao je Novalić prilikom posjeta gradilištu koridora Vc kod Počitelja.

Federalni premijer dodao je kako će građani Bosne i Hercegovine ljetovanjem na bh. moru, Blidinju, Međugorju, Krajini ili na slapovima Une na najbolji način pomoći domaćoj ekonomiji.

Stranka demokratske akcije smatra da je odluka vlasti Hrvatske ishitrena i kratkovida. SDA, međutim, u saopćenju naglašava kako će od takve odluke štetu pretrpjeti jedino Hrvatska u kojoj građani Bosne i Hercegovine svakog ljeta potroše stotine miliona eura. Također građane Bosne i Hercegovine poziva da ovogodišnje odmore provedu u našoj zemlji i upoznaju sve njene ljepote.

– Osim Neuma i odmora na moru, na raspolaganju su nam naše brojne planine, prelijepe rijeke, jezera i gradovi – navode iz SDA.

Ističe da odmor na domaćim turističkim destinacijama poput Vlašića, Bjelašnice i Jahorine, ili Une, Drine, Bosne, Neretve i Vrbasa, zatim Hutovog blata, Boračkog, Prokoškog i Panonskog jezera, posjete gradovima poput Sarajeva, Mostara, Travnika i Banja Luke, ili obilazak srednjovjekovnih bosanskih tvrđava, može biti i atraktivniji od odmora na hrvatskoj obali.

– Osim što ćemo nanovo spoznati sve ljepote naše domovine, time ćemo poduprijeti i domaći turistički sektor koji je od početka pandemije u velikoj krizi. Pozivamo i građane Hrvatske da posjete Bosnu i Hercegovinu i uživaju u njenim ljepotama – navela je SDA u saopćenju.